link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

De Elevator Pitch en het cv

De Elevator Pitch en het cv

elevator pitch en cvEen elevator pitch is een korte presentatie, waarin je iets verteld over jezelf. Meestal vertel je dan iets over je carriere. Wat heb je gedaan en waar wil je naartoe. Wat zou een reden kunnen zijn dat jij interessant bent voor degene aan wie je jouw korte presentatie geeft. We noemen het een elevator pitch, omdat je in principe je verhaal moet kunnen doen in de tijd dat de lift van beneden naar boven gaat of andersom. Stel je komt in de lift een manager of collegae tegen die je verder kan helpen in je carrière, wat vertel je hem of haar dan in de tijd dat de lift naar boven of beneden gaat? En boven dit alles, wat heeft een elevator pitch en het cv met elkaar te maken?

Hoe maak je een elevator pitch

Een elevator pitch is dus een korte presentatie die in principe in een aantal seconden gehouden moet kunnen worden. Laten we 30 tot maximaal 60 seconden aanhouden (lees ook ons blog hierover eens). Wat vertel je dan en hoe raak je in die korte tijd de essentie van je verhaal? De meesten van ons kunnen dat niet even uit de mouw schudden en dus vergt dat enige voorbereiding. Probeer deze stappen eens en schrijf in eerste instantie zoveel je wilt. Maak het niet te gek lang, want je moet naar maximaal 60 seconden:

1. Schrijf eens op wie jij bent;
2. Wat is jouw toegevoegde waarde (liefst voor die betreffende situatie / persoon);
3. Leg uit, waarom je juist nu met dit voorstel komt;
4. Waarom wil je dit en hoe maak je het concreet?

Maak het kort en bondig

Als je bij de bovenstaande punten een goed verhaal hebt is het tijd om het terug te brengen naar een kernachtige presentatie van 30 tot 60 minuten. Het is voor een deel net als op social media. Je wilt in een zo kort mogelijke tekst je verhaal vertellen. Je kunt je focus leggen op wat je wilt vertellen, maar je kunt beginnen met wat je allemaal weg kunt laten. Welke elementen uit de tekst voegen niks of te weinig toe aan de kern van je verhaal. Blijf schaven tot je denkt in de buurt te zitten van de kern.

De wekker

elevator pitch en het cvDan is het eerste moment daar aangekomen dat je die kernachtige tekst een poging moet geven. Je kunt natuurlijk ergens willekeurig in een lift gaan staan en binnen een aantal verdiepingen tegen de liftspiegel kletsen, maar het zetten van een keukenwekker is misschien handiger. De eerste keer dat je jouw verhaal doet zal het iets langer duren dan wanneer je het verhaal beter kent. Ook hoor je meteen waar het niet lekker loopt (schrijftaal versus gesproken taal). Haal die dingen eruit en je hebt een mooie korte presentatie. Deze is klaar voor gebruik. Schrijf hem op een klein kaartje, wie weet waar het voor kan dienen.

De elevator pitch en het cv

Ok, de elevator pitch heb je klaar, maar ik heb in mijn hele leven nog nooit een echte elevator pitch hoeven te geven. Natuurlijk moet je wel eens iets zeggen over wie je bent, maar nooit als bedoeling om binnen een paar seconden iemand ergens van te moeten overtuigen in het verlengde van mijn carrière. Wellicht moet je dan gewoon een afspraak maken en dan heb je iets meer tijd om je verhaal te doen. Ik zeg niet dat een elevator pitch overbodig is, want je weet het maar nooit en wellicht zijn er genoeg momenten te verzinnen dat het juist wel een goede toepassing kent. Bij het schrijven van je cv bijvoorbeeld.

Het stuk over wie je bent en wat je wilt etc. zet je in je brief. Dat klopt, maar er wordt nog altijd heel vaak als eerste naar het cv gekeken en op basis van wat men daar leest wordt een selectie gedaan. Het kan zomaar een maken of kraken moment zijn. Je kunt je elevator pitch techniek hier prima voor gebruiken. Voor je brief, maar zeker ook voor je cv. Als je in een paar regels, zeg drie of vier, weet te vertellen wie je bent en wat je toegevoegde waarde is en wat je ambitie is dan geef je een hele sterke en positieve richting aan je cv. Als dat bovenaan je cv gepresenteerd staat dan heb je daarmee de juiste ‘bril’ gezet voor de lezer. Kortom, een elevator pitch is een krachtig middel om kort, maar krachtig een toelichting op jezelf te geven in je cv.

Menu