link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Werk zoeken

Werk zoeken

Als je net afgestudeerd bent of al aan het werk en op zoek bent naar werk naast je huidige baan, dan kan het nogal overweldigend zijn. Werk zoeken is een tijdrovende bezigheid waarbij je snel de draad kwijt kunt raken. Er zijn veel vacatures online te vinden en veel online vacaturesites. Daarnaast zijn er regionale werkpleinen, uitzendbureau’s, social media en traditionele media (dag- en vakbladen) waar vacatures geplaatst worden. Aangezien veel banen nog altijd ‘via via’ gevonden worden is het de vraag met welke methode je het meeste kans maakt op je droombaan. In dit artikel helpen we je met een strategie om een geschikte baan te vinden.

Sollicitatietrategie voor een nieuwe baan

werk zoeken
Om niet te verzanden in eindeloos geklik op het Internet is het verstandig om een sollicitatiestrategie te hebben. In hoofdlijnen bestaat een goede strategie uit de volgende stappen:
• begin met het personal branding stappenplan
• maak een online cv
• zoek gericht met een aantal (online) tools
• vergroot je netwerk
• zorg goed voor jezelf en blijf positief

Het personal branding stappenplan

Elke strategie start met een goede voorbereiding. De belangrijkste vragen die je in deze fase moet beantwoorden zijn: Wat wil ik? Wat kan ik? en Hoe bereik ik dat? In dit artikel over het personal branding stappenplan leggen we uit hoe je het antwoord krijgt op deze vragen.

Een online cv

Als je weet wat je wilt en kunt ben je in staat om een onderscheidend cv te maken. Ons advies is om zowel een ‘papieren’ curriculum vitae te maken als een online cv. Een online cv heeft als belangrijkste voordeel dat je dit kan gebruiken om jezelf actief te promoten. Het werk komt hiermee als het ware naar je toe, in plaats dat jij op zoek moet naar werk. Daar gaat echter wel wat tijd in zitten en dat zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. Je zult daarnaast dus altijd ook werk moeten zoeken. Dat kan op een aantal manieren.

Werk zoeken via online vacaturesites

Een goed startpunt vormen de verschillende online vacaturesites zoals de nationale vacaturebank, monsterboard, stepstone en intermediair. Daarnaast kan je bijvoorbeeld sites als werken bij de overheid (als je tenminste bij de overheid wilt werken) of werken in het westen raadplegen. Verder zijn er verschillende ‘meta’ sites waarop vacatures van andere sites verzameld zijn. Bekende voorbeelden zijn snel werkzoeken en Indeed. En daarnaast kan je de site van het UWV raadplegen. Naast online vacaturesites zijn er verschillende (traditionele) uitzendbureaus. Vrijwel alle bureau’s publiceren hun vacatures ook online. In dit artikel geven we een overzicht van de grootste uitzendbureaus die er op dit moment zijn.

Zoeken bij een bepaald bedrijf

Naast vacaturesites en uitzendbureau’s kan je ook gericht gaan zoeken bij bepaalde bedrijven. Het is dan wel handig dat je je eerst verdiept in de branche waarin je wilt werken en verder in het specifieke bedrijf. Zodra je een helder beeld hiervan hebt, kijk dan eerst eens op de site van het bedrijf waar je voorkeur naar uitgaat en zoek naar ‘vacatures’ of de rubriek ‘werken bij’. Het AMC, Apple en Google vermelden in ieder geval hun vacatures online.

Werk zoeken via traditionele media

media
Dan zijn er ook nog de regionale en landelijke dagbladen en vakbladen als Adformatie, Emerce en binnenlands bestuur. Hier kan je een volledig overzicht vinden van vakbladen. Aangezien vacatures vaak alleen in de papieren versies van deze media staan kan je deze het beste in je lokale bibliotheek raadplegen. Sommige dagbladen publiceren hun vacatures echter ook online via de vacaturekrant.

Werk zoeken via social media

Tenslotte zijn er nog de social media sites. De drie bekendste zijn op dit moment LinkedIn, Facebook en Twitter.

LinkedIn
LinkedIn is bedoeld om te netwerken, maar daarnaast vind je op LinkedIn ook vacatures. Verder is het verstandig om lid te worden van een aantal relevante groepen. Het is een manier om je verder te profileren en je netwerk uit te breiden. Kijk verder ook eens bij bedrijven waar u wilt werken.

Facebook
Facebook kan je op een aantal manieren inzetten in je zoektocht naar werk. Allereerst kan je je online cv, die je in stap 2 gemaakt hebt, op je Facebook pagina zetten. Daarnaast kan je van je Facebook pagina ook een online cv maken. Tenslotte kan je op Facebook een bericht plaatsen dat je werk zoekt. Vaak zijn je Facebook vrienden bereid om met je mee te denken of je oproep naar andere mensen door te sturen.

Twitter
Twitter kan je tenslotte inzetten door in korte berichten te laten weten dat je werk zoekt. Daarnaast worden vacatures ook steeds vaker met Twitter verspreid. Door te zoeken in Twitter op #vacatures ontvang je een overzicht van alle vacatures waarin deze hashtag gebruikt is. Verder is het mogelijk om automatisch een e-mail te ontvangen zodra er een nieuwe tweet verschijnt. Hiervoor heb je Twilert nodig. Verder hebben veel bedrijven ook een Twitter account. Als je weet bij welk bedrijf je aan de slag wilt dan kan je dit bedrijf ook op Twitter gaan volgen en zo in contact komen.

Zorg goed voor jezelf

Tenslotte is het van groot belang dat je positief blijft en goed voor jezelf blijft zorgen. Werk zoeken is een baan op zich, het kost tijd en je zult teleurgesteld worden. Er zijn nu eenmaal meer kapers op de kust en er solliciteren vaak honderden mensen op dezelfde vacature.

Wat je ook doet, en welke strategie je ook kiest, we wensen je veel succes met het werk zoeken!

Menu