link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Tips voor je sollicitatiebrief

Tips voor je sollicitatiebrief

Je cv vormt de basis waarop werkgevers je selecteren voor een functie. Je sollicitatiebrief kan net dat verschil betekenen tussen jou en een andere kandidaat die een vergelijkbaar cv heeft. Schrijf dus altijd een sollicitatiebrief. Hieronder geven we 5 tips voor je sollicitatiebrief.

Tip 1 voorbereiding

Verzamel eerst zo veel mogelijk informatie over de organisatie waar je gaat solliciteren en over de branche of sector waarin de organisatie opereert. Deze informatie kun je enerzijds gebruiken ter voorbereiding van je (eventuele) gesprek en anderzijds in het schrijven van je sollicitatiebrief. Daarnaast helpt het  je om een beeld te vormen. Probeer ook uit te zoeken met wie je het gesprek hebt en zoek deze personen online op. De website van het bedrijf vormt hiervoor een goed startpunt, daarnaast kan je hiervoor LinkedIn of Pipl gebruiken.

Tip 2 maatwerk

tips voor je sollicitatiebrief Een sollicitatiebrief is altijd maatwerk. Natuurlijk kun je gebruik maken van de basis van een eerder door jou gemaakte brief. De invulling van deze basis is echter altijd op maat. Je solliciteert namelijk bij een andere organisatie en/of op een andere functie. Je kunt variëren met jouw individuele bouwstenen die je in een eerdere sollicitatiebrief  hebt beschreven.

Tip 3 de goede toon

Of je het nu wilt of niet, je verkoopt jezelf in een sollicitatiebrief. Het is belangrijk om een zorgvuldig evenwicht te vinden tussen overdrijven en onderscheiden. Dit is des te meer van belang omdat je niet weet wie je brief leest. Je zou anders conservatieve brieflezers kunnen shockeren en progressieve lezers van je vervreemden. Een goede toon kenmerkt zich door een gezonde dosis realiteitszin zonder al te bescheiden te zijn.

Tip 4 wees concreet

Het komt vaak voor dat een organisatie een teamplayer zoekt, een inspirator met een dynamische persoonlijkheid, die zowel resultaat- als mensgericht kan opereren. Deze termen worden in vrijwel elke vacature gebruikt en zijn hierdoor bijna inhoudsloos geworden. Het is verleidelijk om deze termen te herhalen in je sollicitatiebrief. Beter is het echter om door middel van concrete voorbeelden aan te tonen dat je een dynamische persoonlijkheid hebt. Gebruik hiervoor korte zinnen en eenvoudige woorden en komt snel tot de kern van de zaak.

Tip 5 let op de details in je sollicitatiebrief

Als je klaar bent met het schrijven van je sollicitatiebrief laat je brief dan nog even liggen tot de volgende dag en lees hem dan nog een keer door voordat je hem verstuurt. Daarnaast kun je je sollicitatiebrief ook door iemand anders laten lezen. Let ook goed op de spelling van je sollicitatiebrief. Het oogt erg slordig als er spelfouten in je sollicitatiebrief zitten. Vergeet tenslotte niet om je sollicitatiebrief ook te versturen. Als je dat per post doet (doe eens gek), frankeer je brief dan voldoende. Als je dat per e-mail doet, sla je sollicitatiebrief dan eerst als pdf op. Hiermee weet je zeker dat de lay-out hetzelfde blijft.

Veel succes met het schrijven van je sollicitatiebrief! Hier staat een voorbeeld motivatiebrief.

Menu