link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Hobby’s op je curriculum vitae

Hobby’s op je curriculum vitae

Hobby's op je curriculum vitaeEen veelgestelde vraag is: ‘Moet je je hobby’s op je curriculum vitae opnemen?’ Het antwoord hierop is niet eenduidig. In het algemeen kan je stellen dat hobby’s geen essentieel onderdeel van een curriculum vitae vormen. Als jij de benodigde opleidingen en werkervaring niet hebt zal een toekomstige werkgever je niet aannemen, welke hobby je ook hebt. Toch zijn je hobby’s ook weer niet totaal onbelangrijk. Ze kunnen je wel degelijk helpen bij het vinden van een baan.

Hobby’s zeggen iets over de persoon achter het cv

Activiteiten die je in vrije tijd doet zeggen iets over de persoon achter het curriculum vitae. Een toekomstige werkgever kan zich mede hierdoor een completer beeld van je vormen. Als jij de interesse van een werkgever hebt weten te wekken door te voldoen aan de harde eisen (opleiding en ervaring) dan zouden je hobby’s zomaar eens de doorslag kunnen geven.

Hobby’s ter illustratie van je competenties

In vrijwel iedere vacature worden competenties genoemd. De meeste werkzoekers herhalen deze competenties in hun brief en geven een opsomming in hun cv. Aangezien iedereen dat doet, vormt het weinig toegevoegde waarde en onderscheiden doe je er al helemaal niet mee. Beter is het om je hobby’s te gebruiken als illustratie van je competenties. Zoeken ze bijvoorbeeld iemand met doorzettingsvermogen en ben jij een fervent marathonloper? Zet deze hobby dan vooral in je cv en gebruik het als toelichting op deze competentie.

Welke hobby’s zet je op je cv en welke niet?

De algemene regel is: denk goed na of een hobby relevant is voor de functie. Zo ja, neem hem altijd op. Zo nee, ga dan na of je hobby een versterking vormt van je personal brand. Is dat het geval, neem hem dan ook op. De overige hobby’s kun je met een gerust hart weglaten.

Menu