link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Professioneel cv maken in 4 eenvoudige stappen

Professioneel cv maken in 4 eenvoudige stappen

cv maken
Een persoonlijk, professioneel én onderscheidend cv maken kost tijd en inspanning. Een goed cv maken is voor velen vaak een hele opgave. Het is dan ook verstandig om dit op je gemak te doen en niet op het laatste moment. Aan de hand van onderstaande stappen is het echter mogelijk om binnen een relatief korte al een heel eind te komen. Voordat je hiermee begint is het van groot belang om te beseffen dat een curriculum vitae je visitekaartje is en niet je biografie. Het is een marketingdocument waarmee je je van anderen kunt onderscheiden. Op basis van je curriculum vitae gaan potentiële werkgevers, intermediairs of opdrachtgevers beoordelen of je voor een gesprek wordt uitgenodigd of niet.

Stap 1: Wat is jouw Personal Brand?

Allereerst is het van belang dat je er achter komt welke unieke eigenschappen je hebt die je professioneel kunt inzetten. Hiermee kan je jezelf van andere onderscheiden. Hiervoor is het handig om het personal branding stappenplan te volgen. Heb je daar nu geen zin in, denk dan in ieder geval na over wat je doel is en welke functies/opdrachten je op dit moment ambieert.

Stap 2: Kies een goed format

Er is een aantal formaten waaruit je kunt kiezen: chronologisch, competentie en het onweerstaanbare cv format. Als je veel ervaring hebt kan je goed uit de voeten met het chronologische format. Heb je minder ervaring dan kan je beter voor een competentie format kiezen. Als je in stap 1 het stappenplan hebt gevolgd dan kies je waarschijnlijk voor het onweerstaanbare format.

Stap 3: Verzamel je gegevens

curriculum vitae makenJe bent al een eind gevorderd. Nu ga je zoveel mogelijk gegevens verzamelen over gevolgde opleidingen, cursussen, workshops etcetera. Alle werkervaring die je hebt zet je op een rij. Als je publicaties hebt (een artikel, boek of een column) verzamel je deze of de links er naar toe. Hetzelfde gaat op voor eventuele websites of blogs. Zodra je dit allemaal verzameld hebt kan je beginnen met het cv maken.

Stap 4: Curriculum vitae maken

Als je nog nooit een curriculum vitae gemaakt hebt dan is het wellicht verstandig om een sjabloon te kiezen. Je kunt hier een cv sjabloon kiezen. Met alle gegevens bij de hand en de resultaten van stap 1 kan je het nu gaan invullen.

Drie algemene tips
Drie tips willen we je hier nog geven voor het cv maken.

  • Het is maatwerk. Als je een solliciteert op een functie zet dan de eisen op een rij en bekijk per eis welke informatie hierover je in je cv opneemt.
  • Als je al werkervaring hebt, beschrijf dan ook goed welke resultaten je hebt behaald en niet alleen wat je taken en verantwoordelijkheden waren.
  • Bekijk de rest van onze tips ook nog even en let vooral ook op de opmaak (het is je visitekaartje, weet je nog?)

Meer informatie

Wil je meer weten over personal branding kijk dan hier.
Meer informatie over het curriculum vitae kan je hier vinden.

Menu