link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Wat zijn competenties?

Wat zijn competenties?

wat zijn competenties?Om een competentie cv te kunnen maken moet je eerst weten wat competenties zijn en welke verschillende er zijn. Zodra je dit weet ben je in staat om je eigen, unieke competenties te omschrijven en op te nemen in je cv en bovendien ben je zo in staat om je bestaande competenties verder te ontwikkelen.

Wat zijn competenties?

Een competentie kan je niet zien, zoals gedrag. Maar wat zijn ze eigenlijk? Het zijn bouwstenen van succesvol gedrag. Vaak wordt de vergelijking gemaakt met een ijsberg. Het topje van de ijsberg, dat zichtbaar is boven het water, is gedrag. Het overige gedeelte van de ijsberg, onder water, zijn eigenschappen van gedrag – competenties dus. Er worden zes verschillende onderscheiden: kennis, vaardigheden, waarden en normen, motivatie en ambitie, persoonlijke kwaliteiten en aanleg & intelligentie.

Welke zijn er?

Er zijn veel competentiemodellen en overzichten van competenties. Sommige overzichten gaan uit van maar liefst 50 verschillende. Van deze 50 verschillende zijn de vier meest essentiële:

  • initiatief nemen – niet bang om iets uit eigen beweging te ondernemen, zonder aansporing van iemand anders, in plaats van af te wachten.
  • gestructureerd werken – volgens een plan werken, waarbij je het werk overziet, prioriteiten kunt stellen en deze kunt bijstellen zonder het doel uit het oog te verliezen
  • succesvol (samen)werken – ambitieus en enthousiast succesvol je werk verrichten, met voldoende empathisch vermogen om in prettige werksfeer met collega’s te kunnen samenwerken aan een gezamenlijk doel
  • resultaatgericht werken – in staat om plannen en opdrachten in concrete acties om te zetten en verantwoordelijkheid te nemen voor (je aandeel in) het eindresultaat

Klik hier voor een volledig overzicht

Hulp nodig bij het opstellen van je cv?

Kan je bij het opstellen van je cv een professionele mening gebruiken, of zoek je begeleiding in het maken van je cv? Kijk dan eens naar onze cv check of volg een van onze online workshops. Ga je liever zelf aan de slag met je curriculum vitae? Kijk dan eens naar onze cv sjablonen.

Menu