link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Beginnen met een nieuwe baan

Beginnen met een nieuwe baan

Beginnen met een nieuwe baan is voor veel mensen een zeer spannende periode. Een periode met nieuw werk, een nieuwe omgeving, nieuwe collega’s en een andere cultuur. Het is in deze periode van belang om je snel thuis te gaan voelen in de nieuwe organisatie. Een interne of  externe coach of mentor kan je hierbij helpen

Inwerkprogramma’s

Er zijn grofweg drie soorten inwerkmethodes die bedrijven hanteren: volledig, geen en gedeeltelijk. Organisaties die een volledig inwerkprogramma hebben laten niets aan het toeval over en brengen hun identiteit volledig over op je. Ruimte voor eigen onderzoek is er niet. Dan zijn er organisaties die geen inwerkprogramma hebben. Deze doen helemaal niets aan introductie en kijken in een later stadium wie het red en wie niet. En dan zijn er nog organisaties die een gedeeltelijk inwerkprogramma hebben. De verantwoordelijkheid voor het inwerken ligt dan deels bij het bedrijf en deels bij jou. Bij deze organisaties wordt je uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan en meestal is er een mentor of coach die je hierbij helpt. Onderzoek heeft aangetoond dat de laatste vorm het meest effectief is.

Zoek een coach

beginnen met een nieuwe baanMocht je geen coach krijgen toegewezen dan kun je daar altijd om vragen. Bovendien heeft dat als voordeel dat je er zelf één kan uitkiezen. Hierbij is het verstandig om iemand te kiezen die niet je baas is. Kies iemand die ongeveer hetzelfde werk doet en ongeveer dezelfde ervaring heeft als jij. Hierdoor heb je nog voldoende ruimte om zelf op onderzoek uit te gaan en dingen uit te zoeken.

Elevator pitch

Het kan helpen om een korte presentatie voor te bereiden waarin je vertelt wie je bent, wat je doet en waar je goed in bent. Dit wordt een elevator pitch genoemd omdat je het praatje in maximaal in één of twee minuten moet kunnen houden. Het nut van een elevator pitch is dat je een consistent verhaal over jezelf kan vertellen tegen verschillende personen in een zeer korte tijd. Hierdoor sta je niet met je mond vol als je toevallig met de directeur in de lift staat. Een elevator pitch heeft een sprankelende en prikkelende opening die de aandacht van je gesprekspartner trekt en daarna vasthoudt. Vervolgens heb je de ruimte om iets meer te vertellen over wie je bent, welke speciale vaardigheden je hebt, wat belangrijk is voor je en wat jou uniek maakt. Afhankelijk van de situatie kun je hierin de aandacht vestigen op zaken waarvan jij denkt dat jouw gesprekspartner die belangrijk vindt. Tenslotte is het van belang om je pitch enthousiast en met passie te vertellen.

Menu