link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Netwerken

Netwerken

Er zijn mensen die zeggen dat 70% van alle vacatures nooit openbaar worden gemaakt en via via worden vergeven. Dit betekent dat je meer kans hebt op een leuke functie als je een groot netwerk hebt. Je kunt dit netwerk dan gebruiken en gericht inzetten om je droombaan te krijgen. Veel mensen hebben een negatieve associatie met netwerken. Ze denken hierbij dan aan koud bellen en verkooppraatjes op netwerkborrels. Netwerken kan echter ook leuk zijn. Contacten leggen en over dingen praten die dicht bij je hart liggen vinden de meeste mensen namelijk wel leuk. Tegenwoordig zijn er veel online mogelijkheden om te netwerken, denk maar aan LinkedIn en Facebook. Het is echter ook van belang om face to face te netwerken. Het gaat er immers om dat mensen je wat gunnen en hiervoor is persoonlijk contact vaak effectiever.

Tips voor face to face netwerken

Business NetworkingNetwerken doe je eigenlijk overal en altijd. Netwerken is tijd en energie investeren in relaties met mensen. Hierbij maakt het niet zoveel uit of dit zakelijke relaties zijn, welke posities deze mensen bekleden of persoonlijke relaties. Bij netwerken is het van belang dat je een duidelijk beeld hebt van hetgeen je wilt bereiken, je doel. Tegelijkertijd is het van belang om eerst aandacht te besteden aan de relatie en niet meteen met een vraag te komen. Netwerken is vooral luisteren, aandacht geven, geïnteresseerd zijn in je gesprekspartner en, wanneer de tijd hiervoor rijp is, om advies vragen. Verder is het belangrijk om je netwerk up to date te houden en van tijd tot tijd oprechte belangstelling te tonen. Zo hoor je vaak meer dan als je gericht op zoek bent. Verder kun je zo wellicht jouw relatie helpen met iemand uit je eigen netwerk. Je bouwt ook credits op door eerst te geven en daarna te nemen.

Tips voor online netwerken

Naast face to face netwerken kun (en moet) je ook online netwerken. Veel gebruikte sites hiervoor zijn: LinkedIn, Facebook en Twitter. LinkedIn heeft zich ontwikkeld als een zakelijk sociaal netwerk. Recruiters gebruiken LikedIn ook steeds vaker om mensen te vinden voor een bepaalde functie. Facebook is meer een persoonlijk netwerk. Toch worden deze ook gebruikt door werkgevers, al was het alleen maar om te checken welke persoon komt solliciteren. Twitter is een microblogging tool en bezig aan een stevige opmars. Je kunt Twitter inzetten door een persoonlijke pagina aan te maken. Op deze pagina kun je berichten of verwijzingen naar sites plaatsen waaruit blijkt wie je bent en wat je bezig houdt. Tenslotte kun je bij Lifebrander een digitaal cv maken en deze online zetten. Hierdoor wordt de kans groter dat werkgevers en recruiters je vinden.

Check je online identiteit

Tenslotte is het van belang dat je van tijd tot tijd controleert wat je online identiteit is en hoe je gevonden wordt. Een goede site hiervoor is wieowie.nl. Verder kun je via google alerts dagelijks bijhouden welke nieuwe berichten er over jou online verschijnen.

Menu