link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling

persoonlijke ontwikkelingOntwikkeling past goed bij onze natuur, bij wie we als mens zijn. Het geeft diepere betekenis aan je leven en zorgt voor energie en plezier. Daarnaast zorgt ontwikkeling er voor dat je effectiever wordt en meer plezier in je werk ervaart. De groei die je met (persoonlijke) ontwikkeling doormaakt kan vervolgens ook als katalysator dienen voor andere veranderingen. Je kan je beter gaan voelen, gezonder gaan leven en dit kan weer een positief effect hebben op anderen. Kortom (persoonlijke) ontwikkeling is eigenlijk onmisbaar in je leven en het is zeker van belang om je te blijven ontwikkelen in het werk dat je doet. Dat is niet alleen voor jezelf van belang maar werkgevers vinden het vaak ook prettig. En vaak zelfs zo prettig dat ze er in willen investeren. Heb je zo’n werkgever of ben je bereid zelf in je ontwikkeling te investeren, lees dan vooral verder en ontdek welke mogelijkheden er zijn voor persoonlijke ontwikkeling.

Begin met een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Ontwikkelen start altijd met een plan, een persoonlijk ontwikkelingsplan ook wel POP genoemd. Een persoonlijk ontwikkelingsplan is een gestructureerde manier om in kaart te brengen op welke gebieden (en meestal zijn dat competenties) je je (verder) wilt ontwikkelen en de wijze waarop je dit wilt doen. Het POP is de beschrijving van dit proces in de vorm van heldere afspraken die zowel door jou als door jouw leidinggevende worden onderschreven. Het POP is een overeenkomst tussen jou en je leidinggevende.

Zelfanalyse

Zelfanalyse vormt de basis voor persoonlijke ontwikkeling. Je moet altijd eerst weten waar je staat om te weten waar je naar toe wilt. Hierbij kan de uitkomst van de zelfanalyse zijn dat je je wilt verbreden door competenties of vaardigheden te ontwikkelen die je nu nog niet hebt. Daarnaast kan je je ook verdiepen door bestaande competenties of vaardgigheden verder uit te diepen en te ontwikkelen. Waar je ook voor kiest, je zult een aantal (leer)doelen moeten vastleggen en een geschikte methode moeten zien te vinden om deze doelen te bereiken. Vaak is dat in de vorm van een training of cursus.

Aanbod aan trainingen en cursussen

Trainingen en cursussen op het terrein van persoonlijke ontwikkeling zijn er in overvloed. Afhankelijk van het leerdoel dat je gekozen hebt kan je waarschijnlijk wel een geschikte cursus of training vinden. Een goed startpunt voor je zoektocht naar een geschikte training vormt de persoonlijke groei startpagina. Verder heeft deze site het cursusaanbod van het onderwerp persoonlijk groei in kaart gebracht.

Meer informatie over persoonlijke ontwikkeling

Websites over persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijke SWOT analyse
Persoonlijk ontwikkelingsplan

Boeken
De 7 eigenschappen succes in leven | S. R. Covey
Dromen, Durven, Doen | Ben Tiggelaar
Ontdek je sterke punten | M. Buckingham
Ja-maar wat als alles lukt ? | Berthold Gunster
IJs verkopen aan eskimo’s | Pacelle van Goethem
Ik | Remco Claassen & Mayta Braun
Drive | Daniel H. Pink

Menu