link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Opleidingen en cursussen

Opleidingen en cursussen

Om je doelen te kunnen verwezenlijken en actief je loopbaan te ontwikkelen is het van belang dat je jezelf blijft ontwikkelen. Een goede manier om dit te doen is om je motieven en doelen af te zetten tegen je vaardigheden en capaciteiten. Als je er dan achter komt dat je bepaalde kennis of bepaalde vaardigheden mist dan kan je gericht zoeken naar een passende opleidingen en cursussen of andere leervormen. Om een goede keuze te kunnen maken is het daarnaast van belang om te achterhalen welke manier van leren bij je past.

Leerstijlen

opleidingen en cursussenEr zijn verschillende leerstijlen: voelen, denken, verbeelden en doen. Sommige mensen gaan vooral op hun gevoel af bij het oplossen van een probleem. Andere mensen beargumenteren de positieve en negatieve kanten aan een probleem en verzamelen zo veel mogelijk informatie om een beslissing te nemen. Een derde vorm van leren is om de begaanbare paden te verlaten en je creativiteit in te zetten om een originele oplossing te verzinnen. Ten slotte is er een grote groep mensen die vooral doet, zonder hier informatie over te verzamelen en vervolgens van deze ervaring leert. Het is mogelijk dat je een voorkeur hebt voor één van deze stijlen. Het komt ook voor dat je afhankelijk van de situatie een bepaalde leerstijl (al dan niet bewust) gebruikt. Om er achter te komen welke leerstijl het beste bij je past zijn er allerlei testen. Hier staat er één.

Zet je leerstijl bewust in

Als je weet welke leerstijl het beste bij je past kan je dit bewust inzetten om nieuwe dingen te leren. Als je een denker bent kan zelfstudie een gepaste manier zijn om te leren. Als je een doener bent wil je vooral in de praktijk dingen uitproberen, al dan niet in veilige omgeving. Een ander voordeel van het achterhalen van jouw dominante leerstijl is dat dit inzicht geeft in hoe je leert. Je kunt hierdoor jouw weerstand tegen door de organisatie opgelegde leermethoden beter plaatsen en wellicht kan je hierdoor ook je eigen leeromgeving vormgeven.

Opleidingen en cursussen

Er zijn verschillende redenen om te leren. Je kunt leren omdat dat moet, om je werk te kunnen behouden. Of je kunt gaan leren om ander werk te krijgen. Ook kun je gaan leren voor je persoonlijke ontwikkeling of om je loopbaan (bij) te sturen. Deze laatste vorm bespreken we hier. Als je weet welke richting je op wilt gaan kan je ook gerichter zoeken naar een opleiding of cursus die je hierbij helpt. Het is dus van belang om je motieven en doelen helder te hebben voordat je op zoek gaat naar een geschikte cursus. Een handig hulpmiddel hierbij is om een vergelijking te maken tussen hetgeen je kunt en de gewenste situatie (je doel). Zodra je de uitkomst hiervan weet kan je gerichter zoeken. Er zijn veel verschillen opleidingsinstituten. Een handig overzicht hiervan staat hier.

Menu