link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Loopbaan advies en coaching

Loopbaan advies en coaching

De arbeidsmarkt is aan het veranderen. Het is niet langer vanzelfsprekend dat je automatisch carriere maakt in een organisatie. Het wordt steeds belangrijker om te blijven leren en langzaam word je als werknemer steeds verantwoordelijker voor de ontwikkeling van je loopbaan. Het is dus van belang dat je momenten kiest waarop je bewust en actief met je loopbaan bezig bent, tijd voor loopbaan advies en coaching dus.

Wat kun je doen om richting te geven aan je loopbaan?

Loopbaan advies en coachingOnderzoek heeft aangetoond dat er vijf competenties van belang zijn voor loopbaanontwikkeling. Deze vijf competenties zijn: motieven, kwaliteiten, eisen en waarden, sturing en netwerken. Allereerst is het van belang om na te denken over wat je daadwerkelijk belangrijk vindt in je leven en wat je voldoening geeft en waar je energie van krijgt. Dan is het van belang om jouw specifieke eigenschappen, kwaliteiten en vaardigheden vast te stellen. Hiernaast ga je onderzoeken of de normen en waarden van je huidige werk overeenkomt met jou eigen normen en waarden. En je gaat onderzoeken of jouw kwaliteiten aansluiten op het werk dat je doet. Als je dat gedaan hebt is het tijd om in actie te komen. Je gaat actie ondernemen om het werk aan te laten sluiten bij jouw kwaliteiten. Dit kan betekenen dat je van baan verandert maar dit hoeft natuurlijk niet. En tenslotte is het van groot belang om contacten op te bouwen en te onderhouden. Zo blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen en eventuele werkmogelijkheden.

Coaching

Als je er zelf niet helemaal uitkomt en reflectie of hulp wilt dan kan het prettig zijn eens met een coach te praten. Een coach kan een luisterend oor bieden of functioneren als klankbord, en adviseren en waar nodig bijsturen. Bij het kiezen van een coach is het van groot belang dat er een ‘klik’ is met je begeleider en uiteraard is het belangrijk dat de coach een kwalitatief goed advies geeft. Om de kwaliteit van het werk van een loopbaan coach te kunnen waarborgen is er een aantal registers en brancheorganisaties waar loopbaan coaches zijn ingeschreven:
https://www.cminl.nl/
https://www.beroepskeuze.nl/
https://www.nobol.nl/

Menu