link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Kantoorpolitiek

Kantoorpolitiek

Kantoorpolitiek is het bewust gebruik maken van de informele organisatie om een bepaald doel te bereiken. Sommige mensen associëren kantoorpolitiek met het manipuleren van mensen en het saboteren van andermans plannen. Wij zijn van mening dat dergelijk gedrag uiteindelijk geen stand houdt en zelfs schadelijk is voor je personal brand.

Hoe kan kantoorpolitiek je personal brand versterken?

Het bewust en zorgvuldig bedrijven van kantoorpolitiek kan je helpen in het profileren van jezelf en zo je personal brand versterken. Een eerste stap is om te analyseren wie er in de organisatie invloedrijk zijn. Dit kunnen anderen mensen zijn dan de mensen met hoge functies. Vervolgens is het van belang dat deze mensen weten dat jij bestaat. Om dit te bereiken kun je bijvoorbeeld iemand in de lift aanschieten en via een korte en kernachtige boodschap uitleggen wie je bent en wat je doet. Als je zover bent dat je de invloedrijke mensen kent, kan je ze makkelijker benaderen en om advies of een mening vragen over een project of een bepaald onderwerp.

Kijk uit voor ratten

KantoorpolitiekIn elke organisatie kom je ze tegen, ratten. Mensen die je intimideren, met ellebogen werken of zich voordoen als bondgenoot om je af te laten gaan voor je directeur. Grofweg heb je twee keuzes in de omgang met ratten. Je doet er aan mee of niet. Wij zijn van mening dat het altijd beter is om er niet aan mee te doen. De vraag is dan wel: Hoe ga je de strijd aan met ratten? Het antwoord hierop is lastig, toch is er wel een aantal manieren om ratten te vangen. Probeer allereerst creatief en verassend te zijn. Hiermee haal je een rat uit zijn natuurlijke voorspelbare omgeving en krijg jij weer het initiatief. Schiet niet in de verdediging als je wordt aangevallen, maar vraag door naar de motieven en probeer te achterhalen welk doel de rat hiermee heeft. Tenslotte is het van belang om voorzichtig te zijn met het loslaten van informatie die een rat vervolgens tegen je kan gaan gebruiken. Wees alert op situaties waarin je informeel met een rat informatie aan het uitwisselen bent.

Menu