link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Fragment

Hieronder een fragment uit hoofdstuk 2 van het boek

Wanneer heb je een cv nodig?
Aangezien het belangrijkste doel van een curriculum vitae is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek is een cv vrijwel onmisbaar bij elke sollicitatie. Of je nu gebruik maakt van je netwerk om een baan te vinden of je direct solliciteert op een vacature, in beide gevallen zal je een cv nodig hebben. In het ene geval zorgt iemand uit je netwerk ervoor dat je wordt uitgenodigd en in het andere geval neemt je cv, eventueel in combinatie met een sollicitatiebrief, deze rol over.

De vorm van een cv kan hierbij verschillen. In sommige branches is een online profiel voldoende om uitgenodigd te worden en uiteindelijk een baan te krijgen. Maar ook een online profiel is een vorm van een curriculum vitae (hoewel het vaak geen maatwerk is). In het volgende hoofdstuk ga ik in op de overeenkomsten en verschillen tussen een online profiel en een cv. Welke vorm je ook kiest, het is zeer waarschijnlijk dat je op enig moment een curriculum vitae nodig hebt om de uiteindelijke baan of opdracht ook daadwerkelijk binnen te halen.

Wanneer heb je geen cv nodig?
In sommige branches is het gebruikelijk om in plaats van of naast een cv een portfolio te maken met werk dat in het verleden is uitgevoerd. Webdesigners maken hier vaak gebruik van maar ook schilders, fotografen en journalisten hebben vaak (alleen) een portfolio. Een portfolio is echter niet alleen weggelegd voor mensen die in deze branches werken. Ook in andere sectoren kan een carrière portfolio handig zijn. Zo’n portfolio bestaat dan uit een verzameling documenten die de claims uit je brief en cv onderbouwen, bewijzen en tastbaar maken. Voorbeelden hiervan zijn getuigschriften, verslagen van functioneringsgesprekken, certificaten en foto’s van uitgevoerde activiteiten. Het komt voor dat alleen een portfolio voldoende is om een baan of opdracht te krijgen.

Menu