link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Vier tips voor het vasthouden van discipline!


disciplineJe wordt ontslagen of je contract wordt niet meer verlengd. Meer dan vervelend, maar je gaat natuurlijk niet bij de pakken neer zitten. Vol enthousiasme ga je aan de slag met het zoeken naar vacatures, het aanschrijven van bedrijven en het bijwerken van je LinkedIn profiel. En je zal ook afgewezen worden (ja, daar leer je ook weer van), misschien slechts één keer, maar het kan ook tien keer. Je discipline wordt enorm op de proef gesteld. De mensen in je omgeving hebben wel een baan en zijn daardoor overdag van huis, daar kan je dus niet terecht. Maar hoe houd je dan de motivatie erin als je het even niet meer weet, de zoveelste afwijzing hebt gekregen of er niks uit je handen komt?

Vier tips die je kunnen helpen om je discipline vast te houden ….

Tip 1: positieve mindset

Start de dag met een positieve mindset! Stel hierbij de vragen: welke doelen ga ik vandaag behalen? Waar ben ik dankbaar voor?
Benut die vijf minuten voordat je daadwerkelijk je eerste been naast het bed zet of doe het onder de douche. Je onderbewustzijn gaat je hierbij helpen.

Tip 2: maak je doelen inzichtelijk

Er bestaan verschillende tooltjes voor het inzichtelijk maken van je doelen. Het afvinken van lijstjes geeft houvast en resultaat. Begin daarom met een to-do-list. Er zijn verschillende manieren om je doelen of acties vast te leggen. Bijvoorbeeld Evernote, daar kun je je notities in kwijt, maar je kunt er ook checklisten in maken. Trello is een digitaal whiteboard, daar werk je met de statussen ‘go’, ‘going’, ‘done’. Kies vooral datgene wat bij je past. Het geeft voldoening, omdat je zaken hebt afgewerkt en je maakt het meetbaar.

Tip 3: vier je afwijzingen!

Zie elke afwijzing als een feedbackmoment, vraag daar ook gewoon naar. Je krijgt misschien niet van elk bedrijf te horen waarom je het niet geworden bent, maar probeer er altijd naar te vragen. Het geeft inzicht in wat je anders zou moeten doen of waar je verbeterslagen kunt maken. Dus stel jezelf de vragen: wat kan ik de volgende keer anders doen? Welke les kan ik hier uit halen? In plaats van: alweer niet?

Tip 4: wissel sollicitatieactiviteiten af met ontspanning

Dat je geen baan hebt, wil niet zeggen dat je niet mag genieten van de leuke dingen in het leven. Maar solliciteren is ook keihard werken en heeft iedere dag je aandacht nodig. Dat kan zich uiten in een netwerkgesprek, aanpassingen aan je cv of feedback vragen op je cv. Naast het stellen en inplannen van je doelen, kun je ook je ontspanmomenten invoeren en vastleggen. Solliciteren is niet altijd leuk, door het op deze manier te doen, houd je de balans er goed in.

In de praktijk is het natuurlijk een enorme uitdaging om de positiviteit er op deze manier in te houden. Natuurlijk mag je een baaldag hebben en weleens mopperen, maar probeer jezelf ook weer zo snel mogelijk te herpakken. Die negativiteit helpt je op geen enkele manier een stap verder, het doet meer met je gemoedstoestand, zelfvertrouwen en eigenwaarde.

 

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu