Herken je het dat mensen om je heen het vaak lastig of pijnlijk vinden om naar jouw werkeloosheid te vragen? En herken je het dan ook dat je het, afhankelijk van de persoon natuurlijk, soms juist prettig vindt om over je twijfels, zorgen en angsten te kunnen praten? Maar ja . . . de ander denkt natuurlijk dat je je hierdoor alleen nog maar rotter gaat voelen. Dus denkt men dat het beter is ‘het er maar niet over te hebben’. En dit laatste is het grootste misverstand ter wereld. Bijna net zo onjuist als het idee dat als je iemand vraagt of hij suïcidale gedachtes heeft, hij deze in praktijk zal gaan brengen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat praten helpt en juist verlichting brengt. Het taboe is doorbroken en door er over te kunnen praten kunnen de zwarte gedachtes onderzocht en vaak zelfs onderuitgehaald worden.
Nou raad ik natuurlijk niemand aan om dit te doen maar toen ik dit las, had ik werkelijk het idee dat deze man uiteindelijk niet is gesprongen juist doordat de omstanders riepen wat ze riepen. Zie hier de bron voor provocatief coachen: precies dát zeggen of doen wat de ander niet verwacht of waar hij nou juist zo bang voor is. Vaak maakt dit in alle naaktheid duidelijk dat het echt niet klopt wat je zegt.
Wat dacht je van de volgende uitspraken en reacties:
Hoe pijnlijk ook, voel en herken je de idiotie van je eigen naar-beneden-halende gedachtes? Soms helpt zo’n kattige opmerking dus om je dit in te laten zien. Net als Lucy tegen Charlie Brown zegt dat hij moet kappen met z’n gezeur. Mijn advies is dan ook; praat juist wél met mensen over hoe je je voelt, praten helpt..echt! Geef desnoods aan dat je wel wat confronterende uitspraken kunt gebruiken om jezelf weer op het juiste spoor te zetten.
Niet iedereen kan of wil dit uiteraard maar ik ben er van overtuigd dat je vast wel wat mensen in je omgeving hebt die je dit toevertrouwd. Vaak zijn het degenen die zelf tegen een stootje kunnen, gevoel voor humor hebben en jou aardig vinden. Dit zijn belangrijke ingrediënten voor deze vorm van helpen. Want om jou op een pijnlijke manier te helpen moeten ze in de basis natuurlijk wel een beetje lief voor je zijn.
Vind je dit nog te spannend om te doen? Ga dan eerst zelf aan de slag. Hierbij raad ik je de volgende werkwijze aan:
Actief blijven, ook al voel je je in eerste instantie niet zo happy, blijkt te helpen met het aanmaken van het ‘gelukshormoon’. Ga dus op zoek naar activiteiten! En zolang die betaalde baan nog niet aan de orde is, raad ik je aan het in de vrijwilligershoek te zoeken. Daarnaast kent elke regio de nodige initiatieven voor werkzoekenden waar je terecht kunt voor workshops of bijeenkomsten. De meest bekende is natuurlijk DeBroekriem maar er is zoveel meer, genoeg om helemaal tureluurs te worden. Zijn er in jouw eigen regio nog geen initiatieven op dit terrein? Dan start je toch zeker je eigen club!? Snap out of it, zorg dat je praat over de dingen die je bezighouden maar ga tegelijkertijd over tot actie.
Lettie staat als Hbo Psycholoog met beide benen op de grond; bij haar geen zweverige sessies op de bank maar prettige discussies waarbij een lach en een traan vaak hand in hand gaan. Doordat ze vrijwel direct de vinger op de zere plek weet te leggen ben jij sneller geholpen bij het vinden van nieuw gedrag waarmee je wél succesvol zult zijn: in die nieuwe job, in samenwerking met anderen of in contact met je medewerkers. Meer..
Sorry, comments for this entry are closed at this time.