link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Hoe kun je omgaan met goedbedoelde tips!?


goedbedoelde tips

Sinds ik voor mezelf ben begonnen, reis ik regelmatig met het openbaar vervoer. Veertien jaar lang had ik altijd de ‘luxe’ van een lease-auto en als kersverse zelfstandige had ik gewoonweg niet het geld voor de aanschaf van een auto. En inmiddels heb ik er het geld niet voor over.

Lekker haken

Als het goed is, valt je op dat ik het woord luxe tussen aanhalingstekens zet, want inmiddels zie ik naast de voordelen ook echt wel de nadelen van auto rijden, of moet ik zeggen ‘file rijden’. Zo, dan heb je al meteen mijn eerste nadeel te pakken. Met de komst van navigatiesystemen had ik al een stuk minder stress als ik in de file belandde of de weg niet goed kon vinden, maar niet lekker door kunnen rijden blijft een stresserende toestand. Daar ben ik dus mooi van af!
Maar meer dan dat, ik heb vaak een uur aaneengesloten reistijd en dat biedt volop mogelijkheden. Ik kan bijvoorbeeld dit blog schrijven, ik kan een assessment rapport in de steigers zetten, ik kan m’n trainingen of lessen voorbereiden, ik kan mijn mails lezen of een factuur maken en versturen of, ik kan lekker zitten haken.

Niets aantrekken van andermans reacties

Zat jij nou net in verbazing te grinniken over mijn hobby? Hoorde ik jou eigenlijk iets denken wat je liever niet hardop zegt? Geloof me, je bent niet de enige! Tijdens mijn haakuurtjes krijg ik namelijk veel verschillende reacties. Variërend van goedkeurende glimlachjes (meestal van vrouwen of oudere heren) of verbaasde blikken en een tikkeltje afkeurende grijnzen (vooral van jonge knullen of stoere meiden). Maar ook verrassend leuke reacties zijn mijn deel. Zo ging laatst een oudere, gesoigneerde man naast me zitten. Hij keek naar mijn hakende handen, toen naar mij en verzuchtte vervolgens: “heh . . . wat gezellig!”. Maar behalve deze goedkeurende woorden of blikken dus ook de wat smalende reacties. Trek ik me daar iets van aan? Nee, eigenlijk niet! Maar 10 jaar geleden zou ik me best wat ongemakkelijk hebben gevoeld. Gek eigenlijk dat leeftijd maakt dat je langzaam maar zeker wat makkelijker je schouders ophaalt over andermans reacties.

Kritiek is vaak lastig te verwerken

Maar die rust en wijsheid van ‘met de jaren’ lukt echt niet altijd. Ik kan me bijvoorbeeld heel goed voorstellen dat commentaar op jou, op wie je bent, op wat jij leuk of belangrijk of interessant vindt moeilijk te verwerken is. Tijdens de zoektocht naar een nieuwe baan staat de halve wereld stijf van allerlei op- en aanmerkingen en goedbedoelde tips. Is het niet in reactie op je cv, dan wel op hoe je overkomt tijdens het gesprek. Of op wat je wel niet allemaal beter of anders moet doen. En meestal niet eens alleen van de professionals die je spreekt maar waarschijnlijk ook al die goed bedoelende vrienden en bekenden.

Goedbedoelde tips

Probeer daar maar eens geen last van te hebben! Toch zijn er een paar psychologische technieken die je toe kunt passen om (een beetje) minder last van goedbedoelde tips te hebben.

Zeg vriendelijk maar duidelijk dat je even geen behoefte hieraan hebt

Heb je geen zin in commentaar en voel je je op dat moment sterk genoeg om dat ook te uiten, doe dat dan! Vertel de ander (zeker in je vriendenkring) dat dit niet helpt en dat je het echt even niet wil horen omdat het kwetsend (naar, verdrietig, niet helpend of wat maar ook) is.

Geef aan waar je wél behoefte aan hebt

Heb je helder wat jou wel zou helpen, zeg dat dan vooral. Maak de ander duidelijk dat je je op een andere manier veel meer geholpen voelt. Misschien heb je gewoon even behoefte aan een luisterend oor, iemand die alleen maar vragen stelt en geen tips en suggesties ophoest.

Ga er vanuit dat de ander het goed bedoelt

Hoe knullig sommige mensen zich ook uitten, ze bedoelen het 9 van de 10 keer alleen maar goed! Ga er voor de gein nou eens van uit dat jij de moeite waard bent en dat jouw vrienden dat ook vinden. Om die reden geven ze je al die tijd en aandacht, tips en verbetervoorstellen. Het is alleen niet de soort aandacht die jij op dit moment prettig vindt. Grappig genoeg zijn er vast (betere) tijden geweest waarbij ze precies hetzelfde deden, en toen trok je het wel of kon je het wel waarderen . . . Waarschijnlijk is jouw gemoedstoestand op dit moment echt anders dan een tijdje geleden. Belangrijk dus om dit met hen te delen (terug naar de vorige tip).

Onderzoek de reden van je kwetsuur

Soms is het nuttig en belangrijk om te onderzoeken of er misschien meer aan de hand is dan alleen maar die lullig getimede tips van anderen. Is het echt die ene opmerking die je zo raakt of is het omdat het iets ouds in herinnering brengt? Doet die ander je weer zo aan die ene keer toen en daar denken? Ben je weer helemaal terug in dat moment waarop jij dit en dat voelde? Help jezelf dan door dit te erkennen: wat er NU gebeurt is niet hetzelfde als wat me TOEN overkwam. TOEN kon ik er niks (meer) aan doen, NU kan ik een andere keuze maken (terug naar tip 1, 2 of 3).

And if all else fails . . .

Krijg je alle hiervoor genoemde technieken niet voor elkaar, kies dan voor de weg van de minste weerstand: zeg ‘dank je voor deze goedbedoelde tips’, draai je om en loop weg! Een andere keer, na wat nachtjes slapen of tegen de tijd dat het gewoon weer wat beter met je gaat, kun je de ander altijd nog uitleggen wat er destijds speelde, hoe je je voelde en waarom je deed wat je deed. Het is nooit te laat om ergens op terug te komen, zeker niet in een vriendschap!

Veel succes met het minder last hebben van (ook deze) goedbedoelde tips.

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu