link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Netwerken voor introverten


netwerken voor introvertenHoewel de economie aantrekt, het aantal werklozen daalt en er weer meer vacatures dan vorig jaar, kan het nog steeds lastig zijn nieuw werk te vinden. Voor het succesvol vinden van ander werk is het noodzakelijk een aantal strategieën toe te passen. Een daarvan is netwerken. Wanneer je introvert bent, maar misschien geldt dat ook voor jou als extravert, denk je misschien dat dat totaal niet bij je past. Dat was ook wat ik dacht, totdat ik mijn eigen onderneming begon en ontdekte dat er manier voor mij is om te netwerken die wel bij mij past. In korte tijd heb ik mijn netwerk enorm uitgebreid en merk ik dat het mij weinig moeite kost. Hieronder zeven tips die jou kunnen helpen bij het netwerken voor introverten.

1. Begin klein

Misschien heb je nog geen groot netwerk, of denk je dat je dat niet hebt. Misschien vind je het ook erg spannend om te netwerken. Wat helpt is klein te beginnen. Iedereen heeft een netwerk. Iedereen heeft wel familie, een aantal vrienden, kennissen, collega’s, oud-collega’s of buren. Begin met deze personen. Ga bij hun aangeven wat je zoekt, wat je wilt en vraag ze of ze mensen kennen die met jou zouden willen praten.

2. Probeer via via jouw netwerk uit te breiden

Koud bellen naar iemand die je wilt spreken, is nogal een drempel voor een introvert. Daarom gebruik ik LinkedIn om te zien wie ik zou willen spreken en wie die persoon kent. Dan kun jij jouw contact vragen of hij/zij jou wil introduceren bij de ander. Dit maakt het makkelijker om het contact te leggen.

3. Doseer

Als introvert heb je tijd nodig om te herstellen. Wanneer je heel veel netwerkgesprekken vlak achter elkaar plant, kost je dit te veel energie. Door dit wat meer over de tijd te verdelen, heb je voldoende tijd om het gesprek te laten bezinken en het te overdenken. Dan kun je daarna weer met plezier en energie naar het volgende netwerkgesprek.

4. Zoek vooral 1 op 1 contacten

Een netwerkborrel of bijeenkomst is niet iets wat een introvert doorgaans aanspreekt. Hoewel dit een prima manier is om nieuwe contacten op te doen, spreken introverten liever minder mensen, maar dan wel iets langer en diepgaander. Wanneer ik op een netwerkbijeenkomst ben, spreek ik meestal maximaal drie mensen. Als het een interessant of leuk gesprek is geweest, vraag ik of het goed is om op een later moment verder te spreken. Meestal spreek ik dan op een rustigere plek af. Dit is een prettige manier van netwerken en je zult merken dat dit ook voor introverten kan werken.

5. Contact leggen

Heb je vervolgens de bevestiging gekregen dat je contact op kunt nemen, kun je er voor kiezen eerst een mail te sturen. Bellen is voor een introvert altijd wat moeilijker, want je zou de ander wel eens kunnen storen of je bent bang niet uit je woorden te kunnen komen. Wanneer je wel belt, kan het helpen van te voren te bedenken of op te schrijven wat je wilt zeggen. Hoe introduceer je jezelf, wat wil je vragen. Als je belt, vraag dan altijd als eerste of je gelegen belt, nadat je je hebt voorgesteld.

6. Deel je passie

In een netwerkgesprek is het belangrijk jouw ‘passie’ te delen. Probeer in het gesprek het vooral over die zaken te hebben die jou raken, die jij belangrijk vindt en waar jij je voor in wilt zetten. Op dat moment gaat het niet meer over jou als persoon, maar over wat jou drijft en dan komt bij de meeste introverten het vuur naar boven en kun je de ander raken.

7. Luister

Als introvert ben je waarschijnlijk al een goede luisteraar. In het netwerk gesprek werkt het goed om ook vooral de ander te laten vertellen, luister actief en stel vragen. Er komt altijd een moment dat het gesprek over jou gaat. Zodra dat gebeurt, ga je het over jouw passie (zie punt 6) hebben.

Wanneer je deze tips toepast en klein begint, zal je merken dat het toch makkelijker is dan je eerst dacht. Naarmate je meer netwerkt, groeit ook jouw zelfvertrouwen hierin. Mocht het voor jou nog steeds lastig blijven, of heb je nog vragen, neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.

Succes met netwerken!

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu