link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Netwerken is net werken


net werkenHet lijkt altijd zo gezellig zo’n netwerkborrel of event maar de waarheid is dat eenderde vaak met zijn ziel onder de arm loopt omdat ‘ie het zo spannend vindt. Eenderde is samen gekomen met collega of vriend(in) en kijkt helemaal niet om naar andere aanwezigen want jullie hebben het zo gezellig samen. En dan blijft er nog eenderde over die ervaring heeft met netwerken en weet ‘netwerken is net werken’. Na jaren van ervaring kan ik zeggen dat ik ook bekend ben met groep één en twee en steeds meer richting groep drie ga.

Netwerken of net werken?

Maar wat wil dat nou zeggen dat het net werken is. Ten eerste dat het fijn is te weten wat het doel is van je inspanning want iets zomaar doen zonder doel of gericht op resultaat voelt behoorlijk zinloos. Ten tweede is netwerken, net als het hebben van een baan, gewoon niet altijd even leuk. Ten derde, hoe lekkerder jij in je vel zit en jij je energiek voelt, hoe beter het zal gaan. Hieronder daarom enkele tips om netwerken zo leuk en succesvol mogelijk te laten zijn voor jou.

Het is fijn om te weten wat het doel is

Wat betekent dat dan? Nou, ten eerste dat je doelgericht naar een event toegaat omdat het past binnen de lijn van wat je wilt bereiken. Dat is over het algemeen kennis vergaren of nieuwe mensen ontmoeten. Vanwege dat eerste punt en omdat het event vaak meer wil zijn dan een gezellige borrelclub worden er meestal workshops of lezingen georganiseerd. Het volgen hiervan is aan te raden omdat je dan al in kleinere setting contact krijgt met mensen waar je later tijdens de borrel verder mee kunt praten.
En ga er vooral niet heen, je hebt hem vast al vaker gehoord of gelezen, met de hoop om business te scoren als doel op zich. Het kan echter wel zo zijn dat je in gesprek raakt met iemand die weer iemand kent die jou verder kan helpen. Maar nog beter is om de vraag om te draaien en te vragen waar jij die ander mee kunt helpen. Dat toont interesse en brengt verbinding tot stand en wat een leuk gesprek krijg je dan opeens!

Het is niet altijd leuk

Net als bij een baan zitten aan netwerken ook minder leuke aspecten. De meest herkenbare is dat het voor het gros van ons best lastig blijft om in je eentje ergens naartoe te gaan waar je van te voren niet weet wie je tegen gaat komen en of je je tijd zinvol gaat besteden. Een tip kan zijn om met iemand contact te leggen waar je zakelijk mee af wilde spreken maar waar je nog geen tijd voor had en diegene te vragen ook te gaan en elkaar daar te treffen. Dan weet je in elk geval zeker dat er iemand is die je kent, dat haalt de grootste spanning er al vanaf en zorgt dat je ook meteen resultaat hebt.

Van essentieel belang is dan ook goed luisteren. Want niets is zo pijnlijk tijdens een gesprek als dat je merkt dat je gesprekspartner meer uit beleefdheid dan uit interesse met je kletst.

Daarnaast is bij net werken, net als bij werken, voorbereiding van belang: Wie komen er naar het event? Wat is het onderwerp? Waar zijn de aanwezigen in geïnteresseerd? Je kunt daar je elevator pitch -je weet wel dat verhaaltje in 3 zinnen dat zegt wie je bent, wat je doet en wat je kunt bieden- op aanpassen. Ook dan zal je ervaren dat ondanks dat het een beetje bedacht is, je wel makkelijker in gesprek raakt en het gaat hebben over zaken die er voor jullie beiden toe doen. En guess what, het kan dan zomaar gebeuren dat de ander om je visitekaartje vraagt!

Hoe lekkerder je in je vel zit, hoe beter het gaat.

Dit wil zeggen dat je niet na een lange werkdag je ook nog eens een paar uur moet willen netwerken onder het mom van ‘ja maar dit is geen werk’ want als je weinig energie hebt en weinig te melden hebt omdat je je leeg voelt, wordt zo’n bijeenkomst alleen nog maar ellendiger. Zorg dus dat je je redelijk fit voelt en energie genoeg hebt om je oprecht te interesseren voor de ander. Van essentieel belang is dan ook goed luisteren. Want niets is zo pijnlijk tijdens zo’n gesprek als dat je merkt dat je gesprekspartner meer uit beleefdheid dan uit interesse met je kletst. Vaak hoe energieker jij je voelt, hoe productiever je bent, zonder dat het je veel moeite kost. En aan de andere kant, als jij je goed voelt, zorgt het er ook voor dat je niet tegen heug en meug gaat omdat je veel liever voor de tv was gaan hangen en dat ook uitstraalt waardoor niemand de moeite neemt een praatje met je te maken en jij denkt: ‘Zie je nou wel dat dit verschrikkelijk is.’

Het werkt!

En tot slot, net als met werken geldt: als je er meer ervaring in krijgt, wordt het makkelijker en leuker. Het gaat mij in elk geval steeds makkelijker af contact te leggen en met een goed gevoel huiswaarts te keren. Laat dat ook voor jou een motivatie zijn om vol energie en voorbereid naar je volgende event te gaan. Dan ervaar je zelf: Netwerken, het werkt!

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu