link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Hoe voorkom je bull shit bingo?


Hoe voorkom je bull shit bingo?

hoe voorkom je bull shit bingoDe meeste vacatures bevatten behoorlijk wat bullshit bingo woorden. Elke organisatie zoekt ‘teamplayers die goed zelfstandig kunnen werken met een proactieve houding en geen 9-to-5 mentaliteit’. Omdat deze inhoudsloze termen zo veel in vacatures voorkomen worden ze vrijwel 1-op-1 overgenomen in cv’s. Mijn advies is: niet doen! Dat roept wel gelijk de vraag op, wat zet je dan wel in je curriculum vitae? Hoe voorkom je bull shit bingo? Hieronder heb ik de vijf meest gebruikte bull shit bingo termen verzameld, bij elke term geef ik aan hoe je deze kunt omzeilen of kunt aanpassen zodat het échte informatie wordt.

Ik ben een echte teamplayer

Teamplayer, wat betekent dat eigenlijk? Iemand die vindt dat het teambelang boven het eigenbelang gaat? Waarschijnlijk niet. Maar wat dan wel? Uit onderzoek uit 2009 blijkt dat teams goed samenwerken als ieder teamlid in een gemeenschappelijke doel iets terugvindt waarvan hij warm wordt. Pas dan haal je het maximale uit een team. Verder is ook aangetoond dat teams met een mix van persoonlijkheden beter presteren dan teams zonder deze mix.
Of jij een echte teamplayer bent is dus sterk afhankelijk van jouw persoonlijkheid en daarnaast van de persoonlijkheden van het team waarin jij komt te werken. En aangezien jij het team nog niet kent, is het verstandiger om het persoon achter het cv te belichten en in te gaan op de rol die jij in teams hebt vervuld, dan kunnen potentiële werkgevers beoordelen of jij in het team past.

Ik ben resultaatgericht

Wie is er niet resultaatgericht? Maar welk resultaat heb je daadwerkelijk gehaald? En zo ja, is dit dan boven of onder verwachting? En heb je constant over een periode van meerdere jaren boven verwachting gepresteerd? En zo ja, kan je dit ook aantonen? Het is, met andere woorden, beter om concrete resultaten te noemen (in cijfers en/of percentages) dan alleen maar te zeggen dat je resultaatgericht bent.

Geen 9-to-5 mentaliteit

Dat je geen 9-to-5 mentaliteit hebt is nauwelijks een pré, maar meer een vereiste. Je kunt toch ook rekenen, lezen, schrijven en jezelf redden op een pc? En zet je dat ook op een cv? Natuurlijk zijn er ook banen bij organisaties waarin je netjes elke dag om 5 uur uit kunt klokken, maar of deze organisaties wel zitten te wachten op iemand met een 9-to-5 mentaliteit? Waarschijnlijk niet. En in alle overige organisaties waarin je af en toe op een ander tijdstip, of andere dag aanwezig moet zijn gaan ze er allang van uit dat je hiertoe bereid bent. Dit kun je dus gerust weglaten in je cv en in je sollicitatiebrief.

Ik ben gemotiveerd

Dat is mooi, je bent gemotiveerd! Gemotiveerd zijn is een competentie waarmee je je echt van anderen kan onderscheiden. Nu zonder gekheid: als je niet gemotiveerd bent solliciteer dan niet. De zin ‘ik ben gemotiveerd’ kan je dus gerust weglaten in je cv en in je sollicitatiebrief.

Ik ben proactief

Proactief betekent ondernemend, initiatiefrijk, voortvarend. Het tegenovergestelde van proactief is reactief – ‘reageren op’. Proactief is een eigenschap die vaak genoemd wordt in vacatures en evenzo vaak herhaald wordt in curricula vitae. Er is natuurlijk niets mis met proactief zijn, alleen vraagt (nee schreeuwt) het wel om toelichting. Als je inderdaad proactief bent, noem dan ook een aantal voorbeelden waaruit dit blijkt. Wat heb je dan allemaal ondernomen, op welke momenten en wat is daar uit voortgekomen? Heb je door je proactieve handelen een calamiteit kunnen voorkomen of heb je een belangrijk succes voor de organisatie behaald?

Veel succes met deze cv tips en hopelijk heb je geen bull shit bingo op je cv!

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , ,


  1. 2 Trackback(s)

  2. apr 18, 2013: Zin en onzin van het Europass cv
  3. apr 18, 2013: Zin en onzin van het Europass cv

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu