link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Hoe vind ik een baan via mijn netwerk


Hoe vind ik een baan via mijn netwerk

hoe vind ik een baan via mijn netwerkDe één heeft er geen enkele moeite mee, de ander vindt het de meest deprimerende activiteit aller tijden: netwerken. Je eigen netwerk is echter een van de meest succesvolle manieren om een baan te vinden. Werkzoekenden die via werknemers bij een bedrijf aankloppen zijn vaak erg welkom. Ze besparen het bedrijf namelijk het geld van een (vaak dure) advertentie en daarnaast hebben ze een streepje voor op anderen doordat ze geïntroduceerd worden door een bekende. Er kan gelijk een goed woordje voor je gedaan worden. En wie kan er nou beter een goed woordje voor je doen dan iemand die je al kent: je eigen vrienden, familie of kennissen of een zakelijke connectie? In dit artikel geven we het antwoord op de vraag: Hoe vind ik een baan via mijn netwerk?

Soorten netwerken

Netwerken kan je met iedereen en overal doen. In de praktijk zal je het waarschijnlijk meestal in een zakelijke setting doen met collega’s of zakelijke connecties. Netwerken hoeft uiteraard niet alleen in een zakelijke setting te gebeuren, het netwerk van vrienden is minstens zo waardevol. Grofweg kunnen er drie soorten netwerken worden onderscheiden:

  • het netwerk van vrienden, familie, buren, naasten
  • het professionele netwerk van collega’s, klanten, zakelijke connecties
  • het netwerk van quasi-bekenden zoals vrienden van vrienden of contacten van een LinkedIn groep

Hoe zet je je netwerk in?

Hoe concreter je voor ogen hebt ‘wie je bent’ en ‘wat je zoekt’ hoe effectiever je kunt netwerken en hoe eerder je de vraag ‘Hoe vind ik een baan via mijn netwerk’ kunt beantwoorden. Start dus met een goede voorbereiding. Het is vele malen effectiever om te netwerken wanneer je een concreet doel voor ogen hebt dan als je alleen een vaag idee hebt. In het beste geval weet je welke baan je zoekt, bij welk bedrijf, ken je daarnaast je eigen vaardigheden en heb je een elevator pitch voorbereidt. Maak een lijstje van organisaties en functies die jou aanspreken en zoek vervolgens mensen uit je netwerk die je kunnen helpen om dichter bij deze doel(en) te komen.

Netwerken is vooral doen!

Dan is het vooral een kwestie van doen. Benader de personen die je in de stap hiervoor hebt gevonden. Je zult merken dat mensen je graag willen helpen, als je maar helder kunt maken wat je precies zoekt. Je kunt hiervoor uiteraard het internet gebruiken en mensen via e-mail benaderen. Een telefoontje doet af en toe ook wonderen, omdat het persoonlijker is. Dan is het vooral een kwestie van het inzetten van je ‘social skills’. Ga niet direct op je doel af maar maak eerst gewoon een informeel praatje. Je kunt ook om loopbaandadvies vragen of om ander advies.

Vervolg geven aan het gesprek

Je zult merken dat mensen je niet altijd direct kunnen helpen maar je wel doorverwijzen of andere tips geven. Na het gesprek is het van belang om hiermee aan de slag te gaan. In sommige gevallen zul je je contactpersoon nog eens moeten (na)bellen om te vragen wat de huidige stand van zaken is. In andere gevallen moet je zelf aan de slag en de tips opvolgen. Blijf hierbij altijd vriendelijk en vooral geduldig. Je zul niet altijd direct antwoord krijgen. Het is dan ook verstandig om goed bij te houden wie je wanneer over welk onderwerp hebt gesproken.

Tot slot

Netwerken is een kwestie van een lange adem hebben. Het is een marathon en geen sprint. Maar je zult merken dat het effectief kan zijn en je aan je droombaan kan helpen. Kom je er zelf niet helemaal uit, overweeg dan ook eens om een loopbaan coach in te schakelen of lees dit artikel waarin we een strategie beschrijven voor het zoeken van werk . Hoe dan ook, veel succes!

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu