link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Overleven op de veranderende arbeidsmarkt


veranderende arbeidsmarktHerken je deze gedachte? Lees dan vooral verder, dan zal ik proberen hierin duidelijkheid te verschaffen. In mijn werk als loopbaancoach merk ik dat zowel werkzoekenden als werkenden soms geen idee hebben wat er op de arbeidsmarkt allemaal gaande is en wat er nog meer op ons afkomt. Of denken dat deze veranderingen niet op hen van toepassing zijn. In dit blog zal ik me richten op de huidige veranderingen van de arbeidsmarkt zodat je op basis hiervan kunt bepalen wat je nog dient te doen om hierin mee te kunnen gaan. In een volgend blog zal ik ingaan op de toekomst van de arbeidsmarkt.

Een baan voor je leven?

Zoals de meeste inmiddels wel weten is een baan voor je leven voorbij. Kijk bijvoorbeeld naar de banken. Tot vijf jaar geleden waren dit bedrijven waar je zogezegd ‘gebakken’ zat. Stabiele bedrijven waar je toch niet kon voorstellen dat daar reorganisaties zouden plaatsvinden. Nu weten we wel beter en naast de banken zijn er legio voorbeelden te noemen waar reorganisaties plaatsvonden of plaatsvinden. Tegenwoordig gaat het om vinden van werk en dat werk kan in de komende jaren gaan veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een carriereswitch of het feit dat we straks wellicht niet meer fulltime aan het werk zijn. Een eerste verandering is dat we daarom niet meer spreken van baanzekerheid maar van werkzekerheid.

Digitalisering

De digitalisering en technologische innovatie is een andere verandering die van invloed is op de arbeidsmarkt. Door deze verandering verdwijnen veel functies, die kortweg gezegd door een computer of robot vervangen kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan functies als:

 • secretaresse
 • (financieel) administratief medewerker
 • accountmanager

Door digitalisering en technologische innovatie kan de inhoud van werk ook veranderen. Zo zal een automonteur zich hebben moeten omscholen in het onderhoud van electrische auto’s en zal dat in de toekomst ook gaan gelden als de zelfsturende auto’s hun intrede doen. Deze veranderingen vragen om een andere specialiteit.

Samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven

Functies verdwijnen, maar er ontstaan ook nieuwe functies. Langzaam aan vindt er decentralisatie plaats bij de overheid en het bedrijfsleven. Het werk wordt meer belegd in de regio’s en er vindt meer samenwerking plaats tussen de overheid en het bedrijfsleven. Denk bijvoorbeeld aan steden als Eindhoven en zijn High Tech Campus, van oorsprong opgezet door Philips, maar inmiddels is er een veelvoud aan bedrijven en start-ups gevestigd. Waar de High Tech Campus zich specialiseert in innovaties op het gebied van Health, Energy en Smart Environments richt de Universiteit van Twente zich ondermeer op biobased economy: de overgang van een economie die alleen draait op fossiele grondstoffen naar een economie die draait op biomassa. De intrede van big data biedt nieuwe inzichten waaruit nieuwe producten en start-ups met bijbehorende nieuwe functies kunnen ontstaan. Daarnaast heeft de Universiteit van Twente ook start-ups ondersteund als Booking.com en Thuisbezorgd. Start-ups zullen de komende jaren ook steeds meer werk genereren.

Vergeet het ambachtswerk niet

Als tegenhanger van de digitalisering en technologische innovatie zie je tegelijkertijd dat ambachtswerk steeds belangrijker wordt. Mensen willen authenticiteit, willen weten waar hun product vandaan komt, waarmee en door wie het gemaakt is. En daarin spelen service en dienstverlening ook een steeds belangrijkere rol. Het gaat niet om bedrijven die producten produceren, maar om klanten die bepaalde producten wensen, willen kopen of afnemen. Ook dat zorgt voor andere en nieuwe banen.Op www.werk.nl wordt in een Sectorbeschrijving Ambachten aangegeven dat tot 2021 jaarlijks gemiddeld meer dan 20.000 nieuwe mensen nodig zijn in de ambachtseconomie.

Acht tips voor het overleven van de arbeidsmarkt

Nog steeds spelend met de gedachte “Hoe overleef ik de arbeidsmarkt?” wanhoop dan niet. Met de volgende tips kun je meteen aan de slag:

 • voor werkzoekenden: solliciteer niet op functies die nu of op de korte termijn vervangen gaan worden door een computer of robot
 • onderzoek waar je talenten liggen en ga daar mee aan het werk
 • verdiep je in de verschuivingen van de inhoud van je functie, hoe zit het met bijscholen
 • wees flexibel, leer omgaan met onzekerheden, sta open voor nieuwe dingen en wees bereid om continue te leren
 • kijk eens naar de werkgelegenheid in je regio, zit daar een concentratie van een specialisme
 • kijk in je vriendenkring wie werkzaam is in de sectoren waar werkgelegenheid is en komt
 • welke start-ups zitten bij jou in de buurt
 • begin met netwerken met bekenden en ga daarna netwerken met onbekenden om te onderzoeken of bijvoorbeeld ambachtswerk iets voor je is

Hoe dit alles zijn weerslag zal hebben op hoe wij werken lees je volgende maand in mijn blog Werkt iedereen parttime in 2025?

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu