link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Hoe maak je een cv voor een baan onder je niveau


Hoe maak je een cv voor een baan onder je niveau

hoe maak je een cv voor een baan onder je niveauIn moeilijke tijden (en dat zijn het nu) ben je misschien eerder geneigd om op een baan onder je niveau te solliciteren. Hoewel onder je niveau werken niet leuk is, is thuiszitten zonder baan dat ook niet. In de praktijk is het vinden van een baan onder je niveau lastiger dan je misschien op het eerste gezicht zou denken. Werkgevers zijn namelijk bang dat je je gaat vervelen of dat je het team waarin je komt te werken negatief zult beïnvloeden. Of werkgevers zijn bang dat je de baan als tussenstap ziet en hierna snel weer weg zult zijn. De vraag is dus hoe je werkgevers kunt overtuigen ondanks je te hoge kwalificatie. Oftewel hoe maak je een cv voor een baan onder je niveau.

Tips voor je curriculum vitae

Ik begin met drie tips voor je curriculum vitae:
Tip 1) Zet je opleidingen minder prominent op je cv, bijvoorbeeld door dit gedeelte wat meer naar onderen te verschuiven of op de tweede bladzijde (als je die hebt).
Tip 2) Leg in de beschrijving van je werkervaring de nadruk op taken en verantwoordelijkheden die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Deze kan je gerust wat uitgebreider toelichten dan de overige taken en verantwoordelijkheden. Als jij bijvoorbeeld leidinggevende ervaring hebt en hier wordt niet naar gevraagd, ga hier dan verder niet op in.
Tip 3) Verleg het accent van werkervaring en opleiding naar competenties. Maak bijvoorbeeld in plaats van een chronologisch cv een competentie cv. Hierin staan je competenties veel meer centraal dan in een regulier curriculum vitae.

Tips voor je sollicitatiebrief

Dan enkele tips voor je sollicitatiebrief. De meeste mensen vinden het lastig om te motiveren waarom ze op een bepaalde functie solliciteren. Dit wordt dan ook vaak (al dan niet bewust) vergeten. Als je solliciteert op een baan onder je niveau is je motivatie echter essentieel, je hebt immers wat uit te leggen. Ik geef hieronder drie tips voor je sollicitatiebrief:
Tip 1) Probeer positief te omschrijven waarom je onder je niveau solliciteert. Zeg dus niet dat je al lange tijd werkloos bent, maar toon aan dat je deze baan ziet als een begin om je ambities te bereiken en je daarnaast gecommiteerd voelt aan het bedrijf.
Tip 2) Geef gemotiveerd aan waarom je bij deze organisatie en branche wil werken. Je toont hiermee aan dat de organisatie en branche voor jou minstens zo belangrijk zijn als de baan zelf.
Tip 3) Wees eerlijk en geef in de brief zelf al aan dat jij geen perfecte match bent vanwege je opleiding en/of ervaring. De truc is om daarnaast aan te tonen dat jij desondanks geschikt bent, vanwege de competenties en vaardigheden die naadloos aansluiten op hetgeen gevraagd wordt (en hierbij ga ik er van uit dat je niet liegt!).

Mocht je het geen goed idee vinden om onder je niveau te solliciteren lees dan dit artikel eens over werk zoeken. Wat denk je, is de kans op een baan onder je niveau hiermee vergroot?

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu