link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Heerlijk hoor, geen baan!


geen baan‘Nog steeds geen baan? Misschien moet je je lat niet zo hoog leggen… Iedereen kan toch werk vinden?’ Ofwel: hoe overleef je de goedbedoelde adviezen van je omgeving?! Als je gewenst of ongewenst ‘in between jobs’ bent, merk je dat iedereen in je omgeving je wil ‘helpen’. Helaas bestaat die hulp niet alleen uit goed getimede en bruikbare tips en adviezen. Je krijgt ongevraagd ook arbeidsmarktanalyses van de koude grond en tegenstrijdige sollicitatie-tips. Sommigen geven zwaarmoedige waarschuwingen over de effecten van langdurig werkloos zijn of plezieren je met ongewenste feedback over je ambitie-niveau. Hoe kun je omgaan met deze goed bedoelde – maar soms weinig behulpzame – adviezen?

Vijf tips met praktijkvoorbeelden

Tip 1: geef uitleg
Zorg dat je een korte, objectieve en duidelijke uitleg paraat hebt waarom je op dit moment geen werk hebt. Bijvoorbeeld:
‘Mijn vorige werkgever heeft moeten inkrimpen. Helaas heb ik daardoor mijn baan verloren.’
‘Ik heb mijn vorige baan opgezegd, omdat ik meer verdieping en uitdaging zocht dan deze kleine organisatie mij kon bieden’.

Tip 2: vertrouw op je eigen talenten
Durf te vertrouwen op je eigen talenten en dat er linksom of rechtsom wel een nieuwe baan voor jou komt! Deel dat vertrouwen ook met je omgeving. Bijvoorbeeld:
‘Ik heb er vertrouwen in dat ik straks bij een beter passende organisatie terecht kom en met meer plezier kan werken.’
‘Ik kan mezelf goed presenteren in een sollicitatiegesprek en met mijn werkervaring ben ik snel inzetbaar voor een werkgever’.

Tip 3: neem de regie
Neem de regie op je loopbaan stevig in handen en ga voor je plan staan. Bijvoorbeeld:
‘Ik geef mezelf drie maanden om me goed te oriënteren op een nieuwe richting en ga als het nodig is tijdelijk aan de slag via het uitzendbureau.’
‘In mijn vakgebied en met mijn netwerk kan ik altijd als freelancer opdrachten krijgen, dat is mijn reserve-plan.’

Tip 4: stel tegenvraag
Stel een bezorgde ‘helper’ de vraag wat het met hem/haar zou doen om werkeloos te zijn. Vaak ontdek je dan wel de reden van de bezorgdheid. Bijvoorbeeld:
‘Ben je bezorgd omdat ik nog geen nieuwe baan heb?’
‘Wat zou het met jou doen als je in mijn schoenen stond’?

Tip 5: bewaak je grenzen
Geef duidelijk aan waar je grenzen liggen, wat je wel waardeert en waar je behoefte aan hebt. Bijvoorbeeld goede input op je cv, een introductie bij een LinkedIn contact of gewoon even afleiding.
‘Fijn dat je mee wilt denken, zou je misschien een ingang weten bij …?’
‘Ik ben druk bezig met solliciteren – ik laat het je zeker weten als ik je hulp kan gebruiken’

Bedenk je dat je omgeving je graag wil helpen, maar ook gehinderd is door een beperkte kennis van jouw kennis en ervaring, de arbeidsmarkt in jouw vakgebied en dat ieder zijn eigen angsten en onzekerheden meeneemt.

Herken je dit? Wat is het meest irritante advies dat jij hebt gehoord?
Geef je mening hieronder!

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , , ,


Geef je mening

Nico -

Het meest irritante advies is wat mij betreft; dat je zeker ook moet solliciteren onder je (kennis)niveau en buiten de branche waar je uitkomt en ervaring in hebt. Er is meer dan werk genoeg, dus heb je zo een baan……!

“Kun je dan niet solliciteren naar de functie X en vandaar verder kijken? Je moet wel vaart maken.” Terwijl ik net gezegd heb dat functie X al 10 jaar niet meer bestaat en dat ik me nog 3 tot 6 maanden wil kijken hoe ik verder ga.

Ja, het is verbazingwekkend hoeveel loopbaanadviseurs er in je omgeving blijken rond te lopen…
In mijn praktijk hoor ik ook veel tenenkrommende voorbeelden. Bezorgde ouders kunnen er wat van, maar ook vrienden die niet de pech hebben gehad om een keer hun baan te verliezen zijn niet altijd even empathisch. De beste loopbaanadviseur voor jou ben je nog steeds zelf! Hopelijk helpen mijn tips!

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu