link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

CV tip: van flauwekul naar feiten


CV tip: van flauwekul naar feiten

cv tip van flauwekul naar feitenWij krijgen dagelijks cv’s toegezonden om te checken of te herschrijven. Niet zelden treffen we hierin termen aan die om uitleg vragen (nee: schreeuwen). Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan woorden als ‘verbinder’, ‘resultaatgericht’ en ‘teamplayer’. Vaak ook komen deze termen vrijwel letterlijk uit de vacature waarop gereageerd wordt. Helemaal onbegrijpelijk is het dus ook weer niet, het aantal banen is op dit moment schaars en je doet er alles aan om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Wat is er dan logischer dan de letterlijke tekst uit de vacature over te nemen? Toch is dat niet handig. Waarom? Lees het in deze cv tip: van flauwekul naar feiten.

Onderscheidend vermogen

Hoe logisch het ook is, onderscheidend is het in ieder geval niet. Je bent namelijk niet de enige die deze woorden vrijwel letterlijk in zijn cv of brief overneemt. Recruiters zijn geïnteresseerd in wat er achter deze woorden ligt en zoeken hiervoor naar aanknopingspunten in je cv voordat ze besluiten om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Een goede cv tip is dus om zo veel mogelijk concrete feiten in je cv op te nemen in plaats van flauwekul termen te herhalen. Om je hierbij te helpen hebben we onderstaande tabel gemaakt.

Flauwekul Feit
Resultaatgericht In een zeer competitieve markt heb ik mijn omzettargets in de jaren 2012 en 2013 met meer dan 15% overtroffen.
Teamplayer De rol die ik van nature aanneem in een team is die van specialist/onderzoeker waarbij ik inhoudelijke, technisch gerelateerde bijdragen lever in eenvoudige en voor iedereen begrijpelijke taal.
Verbinder Ik heb 5 jaar lang met veel plezier aan een team van 15 mensen leiding gegeven waarbij ik oprecht en belangeloos persoonlijke interesse toonde voor elk teamlid, waardoor de motivatie van dit team jaarlijks 20% hoger was dan die van de overige teams.
Proactief Als beleidsmedewerker bij gemeente x ben ik medeverantwoordelijk geweest voor verhoging van het budget voor het onderdeel sport om toekomstige problemen in de uitvoering te voorkomen ondanks de bezuinigingen op dit beleidsterrein.
Analytisch Als onderzoeker bij bedrijf y heb ik de structuur van onderzoek z opgezet. Hierbij heb ik mijn natuurlijke nieuwsgierigheid en kritisch vermogen ingezet om vragen te formuleren, antwoorden van respondenten te beoordelen en feiten en fictie van elkaar te scheiden.

Zo concreet mogelijk omschrijven
Ik heb me hier beperkt tot de vijf meest voorkomende bullshit termen. Uiteraard zijn er nog veel meer voorbeelden te geven. Denk in ieder geval goed na voordat je een term overneemt van een vacature en probeer deze altijd zo concreet mogelijk te omschrijven. Veel succes met het schrijven van een onderscheidend curriculum vitae!

Over Lifebrander

cv.nl Tags: ,


Geef je mening

CV onderhoud Den Haag -

bedankt voor de tip!

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu