link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Beste recept voor het vinden van een baan


vinden van een baanVanochtend zat ik nog voor het lezen van mijn mail, LinkedIn, Facebook en Twitter even te kijken op een foodblog. Op een of andere manier lukte het niet om direct aan de slag te gaan. Geen idee waar dat aan lag. Dus even naar een foodblog om wat inspiratie op te doen voor de dag van vandaag.
Ik heb volgens mij wel 50 recepten doorgebladerd. Een aantal daarvan had ik weleens geprobeerd en niet alles was gelukt maar ja als je het niet probeert dan weet je het niet. Tijdens het bladeren bedacht ik dat het toch wel fantastisch zou zijn als er een recept zou zijn voor het vinden van een baan. Je weet wel zo’n succesrecept waarop je altijd kunt terugvallen als er visite komt en je het echt niet meer weet.

Recept voor het vinden van een baan

Zoiets als: Men neme

  • 1 curriculum vitae
  • 1 LinkedIn profiel
  • 1 netwerk (warm/koud)
  • een snufje lef
  • flink wat doorzettingsvermogen
  • en een beetje mazzel

Helaas werkt het niet zo. Iedereen die een baan zoekt weet dat. In deze huidige arbeidsmarkt waar het aanbod de vraag ruimschoots overtreft, is het belangrijk een netwerk op te bouwen. Veel banen worden via het netwerk gevonden.

Hoe bouw je een netwerk op?

Ik merk dat veel mensen de omvang van hun netwerk onderschatten. Familie en vrienden worden vaak niet gezien als netwerk. Terwijl zij wel degelijk daar onderdeel van uitmaken. Wanneer je een baan zoekt is het belangrijk dit met zo veel mogelijk mensen te delen. Hoe meer mensen dit weten hoe groter de kans op succes. Ook vinden mensen het soms moeilijk kenbaar te maken dat ze een baan zoeken. Schaamte speelt hierbij een rol. Als een ander het niet weet, kunnen ze jou ook niet helpen. En geloof me mensen zijn vaak bereid te helpen.

Netwerken kost tijd

Om een netwerk te krijgen is het in ieder geval van belang om achter die computer vandaan te komen. Begeef je onder de mensen. Neem contact met oud-collega’s en ga koffie drinken met hen. Zit je op een verjaarspartijtje laat weten dat je een baan zoekt en in welke richting. Zeggen dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging is hetzelfde als zeggen dat je op zoek bent naar nieuwe schoenen (laarzen, slippers, gympen? zeg het maar). Wees duidelijk! Zoek ook naar mensen die het werk doen dat jij ook zou willen doen. Vraag hen om informatie over hun werk. Je zult merken dat mensen graag over hun werk praten. Een absolute “no go” is het vragen om een baan! Netwerken is investeren in de relatie en kost tijd.

Zoek een buddy

Als je het even niet mee ziet zitten kan het handig zijn om iemand te hebben met wie je kunt sparren en die jou motiveert om toch door te gaan. En soms is het ook handig om een boekje te hebben waarin je aan het eind van elke dag kort opschrijft wat je die dag hebt gedaan en waar je een goed gevoel over hebt. Want ook al lijkt het soms moeizaam te gaan er is altijd iets (hoe klein ook) waar je die dag trots op kunt zijn. Wie weet heb je straks toch dat ene succesrecept voor het vinden van een baan!

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu