link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Het geheim van een winnende sollicitatiebrief


sollicitatiebriefAls je een vacature hebt gezien voor een baan die je heel graag zou willen, steek je veel tijd en energie in een goede brief. Je schrijft over je eerdere banen, je huidige werk, je sterkste eigenschappen en je maakt duidelijk dat jij deze baan graag wil. Maar heb je nu precies dat verteld, wat het meest belangrijk is voor de selectiecommissie om over jou te weten? Kunnen de lezers met jouw brief een goede inschatting maken of jij bij het bedrijf past en in staat zal zijn het werk snel en goed op te pakken? En zijn ze overtuigd dat je niet ‘een’ betere baan wilt, maar oprecht gemotiveerd bent voor hĂșn bedrijf?

Ga in de schoenen van de lezer staan

Als je in de schoenen van de lezer(s) van je brief gaat staan, kun je optimaal ‘aansluiten’ met je brief. Je kunt daarbij hulpmiddelen inschakelen, want in elke vacaturetekst staat wat het bedrijf belangrijk vindt en waar je aan moet voldoen. Op de website vind je ongetwijfeld aanvullende informatie – en misschien levert ook een simpele Google-zoekopdracht nog wel relevante weetjes op. En beschik je niet over een indirect LinkedIn contact, die je wat ‘inside information’ kan geven?

Breng structuur in je brief aan

Als je de goede bouwstenen verzameld hebt, is het essentieel om in je brief een logische volgorde aan te brengen en bruggetjes tussen de alinea’s te slaan, waarmee je de lezer meeneemt in jouw gedachtegang. Onderschat de lezer niet. Als er een kloof gaapt bij een belangrijke functie-eis, negeer die niet ‘op hoop van zegen’ maar probeer die tekortkoming zo goed mogelijk te ondervangen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je jezelf momenteel bijspijkert op dat kennisgebied, of dat je je heel gemakkelijk nieuwe systemen eigen maakt.

Een winnende sollicitatiebrief

Samengevat:

  • Schrijf niet wat jij wilt vertellen, maar wat de commissie graag over jou wil of zelfs moet weten.
  • Analyseer vooraf wat voor deze organisatie en in de functie echt belangrijk is – en speel daar specifiek op in.
  • Laat zien dat je juist in dit bedrijf, in deze functie je volgende stap wil maken.
  • Als er een duidelijke beperking is, beschrijf dan hoe je die ondervangt.
  • Maak een logische opbouw en bruggetjes zodat je brief makkelijk en prettig leest.

Succes met je sollicitatiebrief!

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu