link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

6 tips tegen de sollicitatieblues


sollicitatieblues

Heb je het helemaal gehad met solliciteren? Dan ben je in ieder geval niet alleen, maar dat is een schrale troost natuurlijk. Als je nog aan het bijkomen bent van je vorige baan – of van het ontslag – is het niet altijd makkelijk om jezelf te motiveren. Misschien heb je nooit eerder zelf een baan hoeven zoeken of ben je bang voor eventuele afwijzingen? Daarnaast went het ‘niet naar je werk gaan’ best snel en vullen de dagen zich soms ongemerkt met andere bezigheden.

Als je geen moeite hebt om jezelf tot het solliciteren te zetten val je misschien wel in de categorie die juist ‘op hol’ slaat? Zoek je elke dag uren lang over het web naar alle mogelijke vacatures, of besteed je dagen aan 1 sollicitatie? Te weinig of teveel solliciteren, het maakt de weg naar een nieuwe baan allebei niet makkelijker.

6 tips tegen de sollicitatieblues

Tip 1 Breng structuur aan

Vaak werkt het goed om als je geen werkpatroon hebt toch een (relatief) vaste structuur aan te brengen in de week. Plan elke week ‘blokken’ in je agenda in voor alle activiteiten die belangrijk of nuttig zijn.

Tip 2 Maak een dagindeling

Besteed (maximaal) 3 blokken van 2 uur per week aan het zoeken van vacatures – op een moment dat je uitgerust bent en zeker niet voor je naar bed gaat. Zet ‘jobalerts’ aan op kansrijke banen-websites en bij interessante intermediairs, dat scheelt je veel zoekwerk.

Tip 3 Zoek ook ‘out of the box’

Onderzoek welke interessante organisaties er in je naaste omgeving zitten en kijk op de websites wat daar vacant is. Kijk naar tijdelijke opdrachten via bureaus. Check de vacatures van de Beste Werkgevers of jouw eigen top 20 van favoriete bedrijven.

Tip 4 Werk aan je competenties

Verenig het nuttige met het aangename en ga in de tussentijd iets lezen of leren waar je ook wat aan hebt in je werk. Koop een goed boek, volg webinars of ga naar bijeenkomsten waar je iets kunt leren (en misschien wel waardevolle contacten opdoet).

Tip 5 Zoek steun & regel feedback

Regel voldoende ondersteuning van anderen bij het solliciteren. Vraag feedback op je sollicitatie aan een kundig persoon uit je netwerk. Of sluit je aan bij initiatieven in je omgeving (bijvoorbeeld bij De Broekriem). Als je vastloopt, investeer in een professionele loopbaancoach.

Tip 6 Zorg voor jezelf

Om gemotiveerd te blijven, de sollicitatieblues niet te veel vat te laten krijgen en jezelf goed te kunnen presenteren, moet je goed in je vel blijven zitten. Zorg dus goed voor jezelf en benut de ruimte ook om (meer) te bewegen en ontspanning te zoeken. En doe vooral ook genoeg inspirerende of simpelweg leuke dingen!

Heb je nog andere goede tips, deel ze hieronder!

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Geef je mening

Loopbaancoach -

Beste Sandra,

Dit zijn goede tips voor mensen die zich bezighouden met de zoektocht naar een leuke baan. Voor jou als coach is het natuurlijk van belang om deze groep mensen zichzelf wat meer te laten sturen. Om jou als (loopbaan)coach hierin te ondersteunen raden wij je aan om een kijkje te nemen op de website Pluform.com, hier vind je een speciaal voor coaches ontwikkelde tool.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu