link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Zelfvertrouwen: I am sexy and I know it!


zelfvertrouwenDeze blog gaat, de titel verraadt het al, over zelfvertrouwen. En dan specifiek hoe je vol zelfvertrouwen elk sollicitatiegesprek in gaat. Er spelen dan een aantal zaken een rol, waarvan de drie belangrijkste: wat gaan ze vragen?, hoe zie ik eruit? en hoe reageer ik tijdens het gesprek? Aan de hand van deze drie vragen geef ik je hieronder een aantal tips waarmee je vol zelfvertrouwen elk sollicitatiegesprek in zult gaan.

Wat gaan ze vragen?

Je weet natuurlijk nooit wat ze gaan vragen en eigenlijk is dat ook niet zo belangrijk. Voorbereiden op je gesprek is wel belangrijk want kennis is macht en als je vol kennis het gesprek in gaat, voel je je zekerder van jezelf.
Zorg dus dat je informatie verzamelt over de rol. Is het een nieuwe functie of ter vervanging van? Waarom is de voorganger vertrokken? Deze info kun je opvragen bij de tussenpersoon of HR medewerker die bij de functie vermeld staat. Op welke afdeling kom je te werken? Hoe ziet het bedrijf er in hoofdlijnen uit qua structuur en wat doen ze? Welke waarden zijn belangrijk, hoe gaat men met elkaar om. Allemaal informatie die je kunt vinden via de website, Twitter account of LinkedIn profiel van de organisatie.

Neem ruim de tijd om op de locatie te komen, wees gerust tien minuten te vroeg en kijk wat rond en maak een gezellig praatje met de receptioniste. Dat helpt tegen de zenuwen en je ziet en hoort meteen alweer nieuws waardoor je nog zelfverzekerder het gesprek in gaat.

Informatie over de meest gestelde vragen bij een sollicitatie is ook handig ter voorbereiding. Waar ben je trots op als je naar je carriere of jezelf als persoon kijkt. Wat kun je toevoegen aan de organisatie? Vragen die je kunt verwachten omdat ze meer over jezelf vertellen en de organisatie graag wilt weten wie ze in huis halen. Dan kom je goed beslagen ten ijs als de vragen komen en hoef je je daar niet zenuwachtig over te maken.

Hoe zie ik eruit?

Vaak wordt gezegd dat in de eerste 30 seconde wordt bepaald of je de baan krijgt of niet, de befaamde eerste indruk. Hoe kun je zorgen dat deze indruk positief is? Wat trek je aan tijdens het gesprek? Zorg er in elk geval voor dat je kleding aan hebt waar jij je prettig in voelt, waar je wel eens complimenten van anderen over hebt gehad en die passen bij de sfeer en cultuur van de organisatie. En als je twijfelt over wat je goed staat, is een investering in kleur- of stijladvies zeker geen overbodige luxe. Bijkomend voordeel, je aantal miskopen wordt aanzienlijk gereduceerd. Ga op safe maar een in het oog springend detail is altijd goed. Dan onthouden ze je tenminste. Dus rode schoenen, mist gepoetst, doen! En die beetje gewaagde das, geen Disney figuren, doen! Je voelt je zekerder door kleding te dragen waar jij je prettig in voelt en dat straal je dan ook uit. Die eerste indruk kan dan al niet meer stuk.

Hoe reageer ik tijdens het gesprek?

En dan start het gesprek en je voelt je lekker maar nog wel zenuwachtig voor alle vragen. Probeer dan, terwijl de ander koffie haalt of vraagt of je het makkelijk kon vinden, heel bewust te zitten en te voelen hoe de stoel aanvoelt waar je op zit. Je rug tegen de achterkant en je benen op de zitting van de stoel. En voel ook hoe je voeten om de grond staan en ga daar met je aandacht heen. Je zult ervaren dat je je daardoor zwaarder voelt en steviger waardoor je minder snel in paniek raakt als er een lastige vraag komt. Als het dan ook nog lukt om laag, bijvoorbeeld vanuit je buik, te ademen, ben je helemaal niet omver te krijgen welke vraag er ook komt. En als je het een lastige vraag vindt, zeg het gewoon, dat geeft je ook weer tijd om over het antwoord na te denken. Door rustig en vol aandacht te zitten maak je een stevige en zekere indruk die absoluut blijft hangen bij je gesprekspartner.

Wees op tijd

En last but not least, wees op tijd voor je afspraak. Neem ruim de tijd om op de locatie te komen, wees gerust tien minuten te vroeg en kijk wat rond en maak een gezellig praatje met de receptioniste. Dat helpt tegen de zenuwen en je ziet en hoort meteen alweer nieuws waardoor je nog zelfverzekerder het gesprek in gaat.

Succes met solliciteren!

Nog meer sollicitatietips

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu