link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Wel woorden en daden


woorden en dadenHet is zover. Na een aantal of misschien slechts een sollicitatiebrief ben je voor een sollicitatiegesprek uitgenodigd. Natuurlijk ben je blij maar daarnaast ook wel een beetje gespannen. Het gaat om de baan die je graag wilt hebben. Nu het gesprek nog voeren. Je hebt je van tevoren goed ingelezen op de functie, de website van het bedrijf bekeken en misschien ook nog het jaarverslag gelezen. Daarnaast heb je een aantal vragen voorbereid zodat je op de vraag : ‘heb je nog vragen?’ volmondig “ja” kan zeggen. De eerste voorbereiding is gedaan. En dan nu het gesprek. Hoe zal dat gaan?

Rapport maken

Een gesprek kun je leiden. We communiceren met taal. Als je een onderwerp goed beheerst, wordt het makkelijker om je taal nog krachtiger te maken. Behalve kennis van zaken is het heel belangrijk om in contact te komen met je gesprekspartner. In coachtermen heet dat “in rapport zijn”. Je past je (kort de bocht gezegd) aan de gesprekspartner aan. Het zal je vast wel eens zijn opgevallen dat als mensen in gesprek zijn ze vaak een zelfde houding hebben. En stel je eens voor dat je een uitnodiging krijgt met een dresscode en er iemand binnenkomt die zich daar niet aan gehouden heeft.

Bij communicatie draait 55% om lichaamstaal, 38% om stemgeluid en slecht 7% om inhoud. Nu je dit weet kun je hier in een sollicitatiegesprek gebruik van maken.

Deze persoon valt op en zal misschien niet zo snel in contact komen met de andere genodigden. Kortom in ons dagelijks leven passen we ons continue aan. Bij sollicitatiegesprekken is het belangrijk om snel in rapport te komen met je gesprekspartner. Rapport maken doe je door op een subtiele manier bewegingen en gebaren van de ander na te doen. Subtiel is hier het sleutelwoord. Doe je dit opvallend dan is er geen rapport maar irritatie! En dat is wel het laatste dat je wilt. Rapport maken begint met aandacht geven en observeren.

Communicatie draait om lichaamstaal

Bij communicatie draait 55% om lichaamstaal, 38% om stemgeluid en slecht 7% om inhoud. Nu je dit weet kun je hier in een sollicitatiegesprek gebruik van maken. Let op de lichaamstaal van de ander, probeer subtiel (!) na te spiegelen. Let ook op de gezichtsuitdrukkingen.

Het stemgeluid kan hoog, laag, snel of langzaam zijn. Ben je zelf een snelle prater en de ander niet? Probeer langzamer te praten. Voor je gevoel zal het zijn alsof je onder water praat maar voor de ander is dit niet zo. Oefen anders thuis met anderen. Je weet zelf of je een “gewone snelheidsprater” bent of een hele snelle.

En dan de inhoud. Uiteraard ben je goed voorbereid. Luister in het gesprek goed naar de woordkeuze van de ander. Gebruikt de ander woorden als “zien, kijken, helder, een beeld vormen? Probeer dan hierbij aan te sluiten als je vertelt over je werkervaring. Gebruik dezelfde woorden. De aandacht van de ander wordt hierdoor gewekt. Het geeft de ander een gevoel van herkenning. Kortom sluit aan bij de woordkeuze van de ander.

Veel succes met je sollicitatiegesprek!

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu