link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Waar haal ik de tijd vandaan om te solliciteren?


tijd
Werk vinden is net werken. Natuurlijk weet je dat daar tijd in gaat zitten, maar op de een of andere manier lijkt het alsof je hier geen tijd voor hebt. Misschien ben je nog te veel bezig met je huidige werk, of wanneer je nu geen baan hebt, zijn het de dagelijkse beslommeringen die jouw aandacht opeisen. Hoe dan ook, werken aan nieuw werk schiet er in ieder geval bij in.

Wees gerust, je bent niet de enige. Ik zie regelmatig mensen, van wie sommigen wel en anderen niet aan het werk zijn, die op de een of andere manier er niet aan toe komen werk te maken van nieuw werk. Wat gebeurt is dat vaak korte termijn problemen onze aandacht opeisen. Hierdoor vergeten we te werken aan onze lange termijn wensen en doelen. Deze schuiven naar de achtergrond. Omdat we vaak ook denken dat we dan morgen er echt aan gaan beginnen, denkt ons brein dat we er mee bezig zijn. Maar eigenlijk gebeurt er niets. Op die manier houden we ook nog ons zelf voor de gek.

Wat kun je nu doen om toch werk te maken van nieuw werk?

Regel een buddy of een sollicitatiemaatje
Zorg ervoor dat je iemand hebt met wie je afspraken maakt. Deze persoon is dan een soort stok achter de deur. Met deze persoon spreek je af wanneer je wat gaat doen en één keer in de paar weken spreek je elkaar. Het voelt dan als verantwoording afleggen en dan zijn we meer geneigd dit toch te doen. Want hoe vervelend is het als je twee of drie keer moet zeggen dat je iets niet gedaan hebt. Dit is bij voorkeur iemand die je vertrouwt, maar ook iemand die eerlijk is en je feedback durft te geven wanneer je bijvoorbeeld iets niet gedaan hebt.

Bepaal hoe belangrijk dit voor je is en welke andere zaken nog meer belangrijk zijn.
In ons dagelijkse leven zijn we geneigd vooral aandacht te geven aan urgente zaken. Hierbij vergeten we wel eens dat wat urgent is, niet altijd belangrijk is. Ook al lijkt dit wel zo. Stel jezelf altijd de vraag hoe belangrijk dit is en voor wie. Soms wordt het verpakt als iets wat in zijn algemeenheid belangrijk is, terwijl dit alleen belangrijk is voor de ander. En ben jij dan degene die dit moet oplossen?

Plan het in
Zet in je agenda wanneer je wat gaat doen. Maak hiervoor een overzicht van jouw week en al jouw taken en activiteiten. Op die manier krijg je zicht op wanneer je tijd zou moeten hebben. In feite gaat het erom dat je alle belangrijke (maar niet direct urgente) dingen eerst inplant, voordat je de andere, minder belangrijke dingen in jouw agenda zet. Je weet dus wanneer je werkt of bepaalde andere activiteiten hebt, waar je niet om heen kunt. Bovendien zie je wanneer je ruimte hebt om hier tijd aan te besteden. Deze ingeplande tijd is niet onderhandelbaar.
Toen ik dit een keer met iemand deed, kreeg hij het inzicht dat hij zijn sociale activiteiten (tijdelijk) moest terugschroeven om daadwerkelijk werk te kunnen maken van nieuw werk.

Richt thuis een werkplek in
Wanneer je de mogelijkheid hebt, creëer voor jezelf een vaste plek waar je kunt werken. Dit geldt uiteraard voor die werkzaamheden die je vanuit huis kunt doen. Kun je geen echte werkplek inrichten, vind dan een vast plekje in huis waar je steeds gaat zitten als je van werk vinden, werk wilt maken.

Werkt vanuit huis werken voor jou niet? Zoek dan een andere plek.
Misschien werkt het voor jou om bijvoorbeeld in de bibliotheek te gaan zitten, of in het restaurant van een hotel. Hier kun je tegen de kosten van een kop koffie vrij lang zitten. Een voordeel hiervan is, is dat wanneer je dit doet je al in de modus komt van ‘werken aan…’. Dit geldt overigens ook voor de vaste plek in huis.

Probeer deze tips eens uit en onderzoek wat voor jou werkt. Misschien zijn het er wel een aantal of misschien werkt een van deze tips al heel goed. Merk je dat je er echt tegen aan loopt, dat je er niet aan toe komt of heb je behoefte aan tips en trucs, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu