link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Stappenplan voor hoogsensitieve personen


hoogsensitieve personenHerken jij dit? Uitstelgedrag, door de bomen het bos niet meer zien, keuzestress, in een negatieve spiraal belanden? En zie je op tegen netwerkbijeenkomsten bezoeken en groepstrainingen volgen? Allemaal minder leuke zaken waar hoogsensitieve personen tegenaan lopen bij het solliciteren. Het gevoel dat je nu niet lekker in je werk zit of dat je geen baan hebt is niet fijn. Het voelt machteloos, doelloos, je voelt je niet nuttig. Je weet niet hoe je toekomst eruit gaat zien en dat geeft onrust.

In je hoofd

Als hoogsensitief persoon ben je geneigd om veel in je hoofd te zitten. Om vooral na te denken over de huidige situatie die wellicht niet leuk is. Of je droomt en denkt na over een nieuwe situatie, die misschien niet haalbaar lijkt. De gedachten malen in het rond, het is moeilijk om structuur te creëren en overzicht te behouden.

Uitstelgedrag

Door te blijven denken en dromen komt er weinig uit je handen. In actie komen doen hoogsensitieve personen alleen als ze iets heel graag willen en doelgericht te werk kunnen gaan. Als het voor jou geen ‘nut’ heeft, ben je al snel afgeleid en ga je wat anders doen.

Sollicitatie stappenplan

Speciaal voor jou als hoogsensitief persoon bied ik je hierbij een stappenplan aan om je op koers te houden. Om stapsgewijs jouw weg naar nieuw werk te gaan bewandelen. Rekening houdend met je behoefte aan duidelijkheid, je innerlijke droomwereld, uitstelgedrag en jouw hoogsensitieve talenten! Ben je er klaar voor?

1. Weten wat je wil
Om in actie te kunnen komen om jouw doel te behalen, een nieuwe baan, is het aan te raden om dat doel zo helder mogelijk te formuleren. Als je niet weet naar wat voor werk je op zoek bent, of als je alles wel prima vindt, dwaal je af. Je boodschap naar de buitenwereld toe is niet helder en je bent niet gefocust. Vind je het lastig om helder te krijgen wat voor werk je wil? Denk dan eens na over het inzetten van een loopbaancoach. Hij of zij kan je helpen bij het in kaart brengen van het werk wat bij je past en je ondersteunen in je weg naar werk.

2. Maak een basis cv
Als je helder hebt naar wat voor werk je op zoek gaat, maak dan een basis cv toegespitst op het werk waar jij naar op zoek bent. Een basis cv kan je gebruiken, het woord zegt het al, als basis. Per sollicitatie pas je het cv aan zodat deze het beste aansluit op de functie en bij de organisatie waar je solliciteert. Jij als hoogsensitief persoon bent creatief, sensitief, perfectionistisch, begripvol en nog veel meer. Laat deze sterke eigenschappen ook naar voren komen in een mooi, verzorgd creatief cv. Je kan een mooi word cv sjabloon uitzoeken, een online cv maken of bijvoorbeeld op www.canva.com een mooi cv ontwerpen.

3. Linkedin
Zorg er vervolgens voor dat je een profiel op Linkedin aanmaakt en maak daar jouw online cv/ visite kaartje. Laat ook hier je persoonlijkheid goed naar voren komen. Maak er werk van en laat duidelijk merken naar wat voor werk je op zoek bent. Enkele tips om goed gevonden te worden:

  • gebruik het woord ‘beschikbaar’ in de kopregel
  • zorg voor meer dan 50 connecties
  • zorg voor 3 aanbevelingen of meer
  • gebruik het kernwoord waar je op gevonden wil worden, bijvoorbeeld ‘hr adviseur’ zo vaak mogelijk in je tekst, overdrijf het niet.

4. Nog meer sociale media
Niet alleen Linkedin is in te zetten in je zoektocht naar werk. Als je cv en Linkedin volledig zijn ingericht kan je ook andere social media kanalen in gaan zetten. Te denken valt aan Twitter, Facebook, Pinterest, Instagram, Google+ en eventueel Periscope. Het is aan te raden om niet direct alles tegelijk in te zetten, maar stap voor stap. Rond het ene goed af voordat je aan het volgende begint. Ook een uitdaging voor hoogsensitieve personen. Het is aan te raden om je te focussen op maximaal drie social media kanalen.

Om in actie te kunnen komen om jouw doel te behalen, een nieuwe baan, is het aan te raden om dat doel zo helder mogelijk te formuleren. Als je niet weet naar wat voor werk je op zoek bent, of als je alles wel prima vindt, dwaal je af.

5. Jouw persoonlijke arbeidsmarkt in kaart brengen
Als je weet wat je wilt, je cv mooi is, je social media kanalen zijn ingericht, kan je je persoonlijke arbeidsmarkt in kaart gaan brengen. Dat gaat als volgt:

  • waar woon je?
  • hoe lang wil je reizen of hoeveel kilometer wil je afleggen?
  • welke dorpen en steden vallen er binnen dit gebied?
  • schrijf de bedrijven op binnen dit gebied waar jij wel zou willen werken.

6. Jouw persoonlijke arbeidsmarkt benaderen
Ga nu contact leggen met de bedrijven waar je graag wilt werken. Je neemt per mail of telefonisch (waar jij je prettig bij voelt) contact op met HR of de eigenaar en stelt de volgende vragen:

  • Hebben jullie een functie vacant als ….jouw zoekfunctie….?
  • Indien dit niet zo is. Vraag dan: waar maken jullie nieuwe vacatures bekend?

Het kan zijn dat dit bijvoorbeeld Facebook is. Zorg er dan voor dat je de Facebookpagina van het bedrijf gaat volgen. Maak na het gesprek een connectie met de persoon die je gesproken hebt op Linkedin. Stuur ook een persoonlijk bericht wanneer je hem of haar uitnodigt.

7. Netwerken
win-win situatieHet in kaart brengen van je persoonlijke arbeidsmarkt en het benaderen van de organisaties is al een vorm van netwerken. Er zijn nog meer manieren om te netwerken. Dit is geen favoriete bezigheid voor hoogsensitieve personen. Je voelt je niet altijd gemakkelijk in een grote groep en met mensen die je niet kent. Ook neem je onbewust spanningen over van anderen. Het kost je veel energie. Wat je kan doen om wel te gaan netwerken is persoonlijk afspreken met mensen binnen jouw netwerk. Begin met ‘warm’ netwerken. Ga koffie drinken met een oud collega, met een kennis of iemand uit de buurt. Vraag aan iedereen een nieuw contact om mee koffie te drinken en doe dit één op één in een omgeving waar jij je prettig voelt. Ga niet in een druk café zitten bijvoorbeeld. Denk ook na over het tijdstip wanneer je afspreekt. Wanneer heb jij de meeste energie?

8. Wees kritisch
Stel je voor, je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Bedenk vooraf goed wat voor jou belangrijk is in je werk als hoogsensitief persoon. De werkomgeving, de functie inhoud en de mensen waar je mee gaat werken zijn van grote invloed voor jou. Zorg er voor dat je deze factoren goed onderzoekt. Wees eerlijk naar jezelf of deze baan en de werkomgeving echt goed bij jou passen. Denk ook na over de werktijden en het aantal uren dat je gaat werken. Waar voel jij je goed bij? En op welke manier heeft een werkgever het meest aan jou.

Creëer een win-win situatie!

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu