link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Solliciteren met een (chronische) ziekte


solliciteren met chronische ziekteWat is eigenlijk “ziek” zijn? En wanneer ben je “chronisch ziek”? Een algemene definitie van ziek zijn is een verstoring van de gezondheid. Een chronische ziekte is niet (volledig) te genezen en heeft een gemiddeld lange ziekteduur. (bron: enclyclo) Volgens het nationaal kompas zijn er in Nederland 5,3 miljoen mensen met een chronische ziekte.  Veel mensen hebben zelfs meerdere chronische ziektes. (Chronisch) Ziek zijn betekent niet altijd dat je ook niet in staat bent om te werken. Maar hoe ga je daar nu mee om in een sollicitatieprocedure?

Wat moet je een werkgever vertellen?

Officieel mag een werkgever geen vragen stellen over ziektes. Wel mag de werkgever er van uitgaan dat een sollicitant beperkingen die de arbeidsgeschiktheid kunnen beïnvloeden zelf meldt. Als je dat als sollicitant niet doet, heeft de werkgever het recht om je loonbetaling te stoppen of je zelfs te ontslaan als later duidelijk wordt dat je moet verzuimen door beperkingen waar jij al van op de hoogte was tijdens de sollicitatie. De werkgever kan bij twijfel een medische keuring door een onafhankelijke arbodienst of bedrijfsarts aanvragen.

Een kant en klaar antwoord voor solliciteren met een (chronische) ziekte is er niet. Ieder mens gaat anders met situaties om en ieder heeft het recht om hierin zijn/haar eigen keuzes te maken.

Een arbo-arts heeft beroepsgeheim en mag geen medische informatie doorgeven aan de werkgever en daardoor heeft hij/zij wel het recht om naar jouw medische informatie te vragen. (bron: arbeidsrechter). En weet je hoe het zit als je bijvoorbeeld van plan bent een cosmetische operatie te ondergaan waar geen medische noodzaak voor is? Dan ben je verplicht dat in je eigen tijd te doen! Je mag je daar niet ziek voor melden. Zwangerschappen zijn overigens een uitzondering. Dat hoef je niet vooraf te vertellen als je dat weet. Je zwangerschapsverlof wordt namelijk niet door de werkgever betaald, maar door de overheid.

Hoe gaat dat in de praktijk?

Een zieke medewerker kost een werkgever gemiddeld 250 euro per dag. Ook heeft een werkgever allerlei re-integratie verplichtingen voor een zieke werknemer. Logisch dus dat het voor een werkgever belangrijk is om bij een sollicitatieprocedure rekening te houden met een mogelijke ziekte-verzuim van een nieuwe medewerker. Officieel mag een werkgever dus niet vragen naar ziekte(verzuim) maar in de praktijk gebeurt het regelmatig. Weet dan als sollicitant dat je daar niet op hoeft te antwoorden. Verwijs in zo’n geval simpel naar de wet in plaats van dat je zegt dat je daar niets over wilt vertellen. Zo voorkom je dat een werkgever zelf gaat invullen welke ziektes jij mogelijk onder de leden hebt.

Voorbeeld suikerziekte
Stel je hebt bijvoorbeeld suikerziekte. Je bent niet verplicht dat te melden aan een werkgever. Maar stel dat je tussen de middag een rustige, schone ruimte nodig hebt om je bloedsuiker te meten en medicijnen te spuiten? Dat betekent dat je faciliteiten en misschien extra tijd van de werkgever nodig hebt en in die tijd dus geen werkzaamheden kunt uitvoeren. Dan ben je wel verplicht om dat te melden. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om hiervoor je pauze tijd te gebruiken en bijvoorbeeld het toilet en dan is er geen reden meer om het te vertellen.

Voorbeeld arbeidsbeperkingen
Stel dat je speciale aanpassingen nodig hebt aan je werkplek. Denk hierbij aan een aangepaste stoel voor je rug, of aanpassingen aan de computer vanwege schouder en arm problemen. Dat ben je dan verplicht te melden aan de werkgever. Vaak zijn die arbeidsbeperkingen snel zichtbaar aan de buitenkant, dus dan komt het makkelijker ter sprake.

Maar wat nu als je ernstige beperkingen hebt die niet zichtbaar zijn aan de buitenkant. Psychische problemen, een chronische ziekte die niet altijd symptomen geeft, of herstellende bent van kanker? Waar het om gaat is wat de arbeidsbeperkingen zijn voor de functie waar je op solliciteert.

Wat is dan het advies?

Een kant en klaar antwoord voor solliciteren met een (chronische) ziekte is er niet. Ieder mens gaat anders met situaties om en ieder heeft het recht om hierin zijn/haar eigen keuzes te maken. Als je arbeidsbeperkingen hebt, dan betekent het lang niet altijd dat je de baan niet zal krijgen. Mijn visie: Doe wat bij jou past! Voel jij je er beter bij als je wel aan de werkgever verteld wat er aan de hand is? Vertel het dan (dat is niet verboden). Bedenk van tevoren welke consequenties het op de werkvloer kan hebben en benoem dat. Veel werkgevers waarderen eerlijkheid. Ook het tijdstip waarop je deze informatie wilt delen  is voor iedereen verschillend. Ik zou het bijvoorbeeld niet aanraden om al in je sollicitatiebrief melding te maken van je arbeidsbeperkingen. Maar het is ook niet verkeerd, als je er een goed verhaal bij hebt en er zelf 100% achter staat. Twijfel je over wat voor jou de beste manier is? Bespreek dat dan eens met een loopbaanadviseur, HR medewerker of recruiter.

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu