link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Open sollicitatie


Open sollicitatie

open sollicitatieEen open sollicitatie is een van de meest ondergewaardeerde methodes om een baan te vinden. Open sollicitatie brieven zijn vaak erg effectief, lang niet alle vacatures worden immers openbaar gemaakt. Als je het goed aanpakt en een onderscheidend en professioneel cv opstelt zou jij zo maar je droombaan kunnen vinden door middel van een open sollicitatie. Maar je moet wel eerst wat werk verzetten voordat het zo ver is. Wat je precies moet doen vertellen we je hieronder.

Research bij open sollicitatie

Een open sollicitatie kan je zo maar een baan opleveren, maar dan moet je wel wat eerst voorwerk doen en research verrichten. Omdat je niet op een vacature reageert, is het belangrijk dat je een duidelijke motivatie hebt en een goede sollicitatiebrief maakt. Hier geven we enkele tips voor je sollicitatiebrief en een voorbeeld sollicitatiebrief. Zoek allereerst uit in welke bedrijfstak en/of bij welke bedrijven je zou willen werken. Gebruik hiervoor zo veel mogelijk verschillende bronnen: internet, vaktijdschriften, boeken, banenmarkten, televisie en radio etc. Maak vervolgens een lijst met 50 organisaties waar je interesse naar uitgaat. Probeer vervolgens een zo goed mogelijk beeld te vormen van elk van deze bedrijven. Dit kun je doen door de corporate website nog wat beter te bekijken en het jaarverslag op te vragen. Je kunt ook mensen in je netwerk benaderen met de vraag of zij het bedrijf kennen en er meer informatie over hebben.

Welke functie ambieer je

Op deze manier maak je bovenstaande lijst wat korter en blijven er waarschijnlijk 10 tot 15 bedrijven over waar je wel zou willen werken. Het is vervolgens van belang dat je je verdiept in de soort functie die je zou willen. Denk ook goed na over welke benamingen deze functie kan hebben. Dit kan per branche en per organisatie verschillen. Het is verstandig om contact op te nemen met het bedrijf of de organisatie waar je je sollicitatie heen gaat zenden. Je open sollicitatie zal effectiever zijn wanneer je deze aan een persoon kunt richten in plaats van aan een afdeling. Daarnaast zal de persoon je waarschijnlijk ook onthouden als je al contact met hem hebt gehad.

Geef niet op

Ook als het niet meteen lukt om een baan te vinden of als je afgepoeierd wordt loont het om niet op te geven. Er gaan regelmatig mensen bij bedrijven weg en er komen nieuwe vacatures bij vanwege reorganisaties. Geef dus vooral niet op en pols regelmatig (maar niet al te vaak) of er inmiddels al vacatures zijn. Mocht het niet lukken lees dan ook eens dit artikel eens waarin we een strategie beschrijven om een geschikte baan te vinden.

Over Lifebrander

cv.nl Tags: ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu