link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Omkopen of netwerken?


omkopen of netwerkenBegin juni gaven we een workshop voor een aantal mensen die op zoek is naar een nieuwe baan. De focus van de workshop was gericht op creativiteit. Dat is immers 1 van de 7 factoren die je helpen om sneller, beter en leuker een baan te vinden. De toegevoegde waarde van creativiteit bij solliciteren is dat het je als sollicitant niet alleen kan helpen om meer baanmogelijkheden te vinden maar ook veel meer diversiteit kan brengen in het zoekproces zelf. Dan wordt de kans dat je een baan vindt echt groter, je creëert veel meer opties.

De mens is van nature creatief

Tijdens de workshop leidden we de mensen door een strak stramien van opdrachten. Deze strakke inkadering zorgt voor maximale sturing die dan weer maximale vrijheid creëert. Door de sturing die we gaven, konden de sollicitanten zich focussen op het oprakelen van hun creativiteit. Want de mens is van nature creatief. We verleren dat vaak maar elk mens heeft een enorme bron aan creativiteit. Zo werden in de eerste ronde heel veel ideeën gegeneerd die we in de rondes daarna aanscherpten. De ideeën werden in 3 categorieën ingedeeld:

  • rood voor laag hangend fruit – makkelijk te implementeren
  • blauw voor de ideeën met een wowfactor – heel goede ideeën waar wat meer investering voor nodig is
  • geel voor de grote dromen – dat-is-te-mooi-om-waar-te-zijn ofwel heel-gaaf-maar-dat-kan-echt-niet

De deelnemers konden rode, blauwe en gele stickers plakken achter de ideeën die hen het meeste aanspraken.

Omkopen kreeg de meeste stemmen

En waar ik het met jullie in deze blog over wil hebben, is het idee dat de meeste gele stickers kreeg, namelijk het omkopen. Het omkopen van bijvoorbeeld de HR manager van het bedrijf die op zoek is naar nieuw personeel of de recruiter of het werving- en selectiebureau dat de opdracht heeft gekregen om de drie beste kandidaten voor te dragen.

Door persoonlijke aandacht zet je zaken in beweging. En daar gaat het om bij solliciteren. Veel in beweging zetten, waardoor je kansen creëert.

Daar stond ik wel even van te kijken: 1) omdat het inderdaad een heel creatief idee is en 2) omdat het aangeeft hoe moeilijk het is voor mensen om een baan te vinden. Zo moeilijk dat ze er zelfs iemand voor om zouden willen kopen. In onze Nederlandse samenleving mag omkopen niet, het is bij wet verboden: “Omkoping is strafbaar gesteld in de artikelen 177 t/m 178a, 328ter en 362 t/m 364 van het Wetboek van Strafrecht. Kort gezegd wordt onder omkoping verstaan: het door middel van giften, diensten of beloften aanzetten van een ander om iets te doen of na te laten, met als doel het behalen van een zakelijk voordeel.”

Je kunt mensen dus niet gaan omkopen. Wat kun je wel doen?

Mensen voor je inschakelen. Contacten leggen. Je charme inzetten. Zelf initiatief nemen om met mensen over hun werk te gaan praten, ook al is ergens geen baan. Recruiters uitnodigen voor een kop koffie (en neem dan een lekkere taart mee). Je contacten bij de sportvereniging aanspreken. Een bowlingavond organiseren voor mensen in je netwerk. Zo zet je door jouw persoonlijke aandacht zaken in beweging. En daar gaat het om bij solliciteren. Veel in beweging zetten, waardoor je kansen creëert. Of die kansen zich vertalen in een baan, daar heb je minder grip op. Je hebt echter wel grip op het creëren van mogelijkheden.

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu