link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Niets krachtiger dan kwetsbaarheid


kwetsbaarheidAlweer een tijdje geleden werd ik benaderd door Christiaan, een oude bekende van me. Hij zat met zijn handen in het haar en wilde eerst alleen maar eens sparren met iemand die hij vertrouwde (een prachtig compliment overigens).
Hij had al jarenlang ervaring als operationeel leidinggevende in een technische omgeving maar dít was hem nog nooit overkomen! Bij het aanvaarden van een nieuwe job liep hij tegen een ‘moeilijk’ team aan. Ongeïnteresseerd, starre houding, vasthouden en verschuilen achter allerlei regeltjes, hardnekkige 9-to-5 mentaliteit, geen flexibiliteit… lichtjaren verwijderd van zijn eigen mentaliteit en arbeidsethos.

Geen vooruitgang

Ondanks zijn pogingen het team te inspireren was er geen vooruitgang. Hij begreep er niets van en hij wist ook niet meer hoe het tij te keren. Ik heb hem vooral veel vragen gesteld en je begrijpt het natuurlijk al, met name die van ‘en toen . . . en toen?’ maar ook ‘en wat dacht of voelde jij toen?’ Als klap op de vuurpijl stelde ik na die laatste categorie vragen steeds weer de vraag ‘heb je dat ook zo (tegen hen/hem/haar) gezegd?’.

Zeggen wat je denkt zegt zoveel meer

Christiaan is een slimme vent dus hij had vrij snel in de gaten dat hij zichzelf geen plezier deed met zijn gedachtes, gevoelens, irritaties, verwachtingen, dromen, ideeën, plannen, teleurstellingen en misschien zelfs zijn zorg en wanhoop voor zich te houden.
Het doet me deugd dat hij het spannende avontuur is aangegaan van meer en beter met zijn team te gaan communiceren. En dan niet alleen over de ‘bovenstroom’ (lekker feitelijk, technisch, op afstand) maar ook over de ‘onderstroom’ (de zachte kant van het verhaal, behoorlijk dichtbij zichzelf).

Soms kan het geen kwaad om in alle eerlijkheid te zeggen wat een bepaalde uitspraak van de ander met je doet

Een half jaar later geeft hij me terug dat ik hem juist daarmee het beste heb geholpen:
“Het belangrijkste inzicht dat je me gegeven hebt tijdens ons gesprek, is dat ik er vanuit ging dat iedereen ongeveer zoals ik denkt en blind begrijpt waar we naartoe moeten. Die misvatting maakte mij onderdeel van het probleem. Dit besef heeft er in het vervolgtraject toe geleid dat ik daar relatief veel aandacht aan besteed heb, wat weer geresulteerd heeft in betere communicatie met mijn team én rust bij mezelf.”

Houd jij ook je gevoelens en gedachten voor je?

Ik ben ervan overtuigd dat jij, in je zoektocht naar een nieuwe baan, ook nog wel eens je ware gevoelens en gedachtes voor je houdt. Uit angst om niet serieus genomen te worden of vanuit de veronderstelling dat de ander dat toch zeker wel weet of begrijpt (wat dat ‘dat’ dan ook maar moge zijn). En net zoals ik dat bij Christiaan constateerde, durf ik te beweren dat dit niet altijd de beste strategie is. Natuurlijk ga je niet zitten huilen of klagen bij wildvreemde mensen of een partijtje zitten schreeuwen en vloeken. Maar soms kan het echt geen kwaad om in alle eerlijkheid te zeggen wat een bepaalde uitspraak van de ander met je doet. Of wat de hele situatie voor impact op je heeft. Laat je kwetsbaarheid zien!

Niets krachtiger dan kwetsbaarheid

De kunst is om dat op een mooie, gelijkwaardige manier te doen, zonder verwijtende ondertoon naar die ander. Diegene kan immers niks aan jouw verleden doen maar wél aan je mogelijke toekomst! Maak dus echt contact door bijvoorbeeld eerlijk te zeggen dat je het heel lastig vindt om na diverse afwijzingen nog stevig in je schoenen te staan (maar dat je verdomd graag deze leuke kans aangrijpt!) of dat je merkt dat je het spannend vindt om het gesprek te voeren (maar dat je graag de ander beter leert kennen zodat er een gedegen keuze – voor jou – gemaakt kan worden).De ander moet wel van steen zijn als hij of zij daar niet gevoelig voor is! Sterker – een beetje recruiter of leidinggevende weet heus wel dat je gespannen bent. Hij of zij zal het waarschijnlijk alleen maar waarderen en krachtig vinden dat je je kwetsbaar opstelt!!!

Veel succes toegewenst bij deze ‘zachtere’ aanpak!

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu