link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Netwerkgesprek als sollicitatieactiviteit


netwerkgesprekAls je een WW uitkering hebt, wordt er van je verwacht dat je iedere week een sollicitatie activiteit aan het UWV doorgeeft.
De meest voorkomende sollicitatie activiteit is natuurlijk het solliciteren op een vacature. Maar dat is zeker niet alles, er is ook een groot aantal andere activiteiten die je mag opgeven en die net zo, of misschien zelfs nog wel belangrijker zijn bij het vinden van je nieuwe droombaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan onderstaande sollicitatie activiteiten:

 • Een open sollicitatie
 • Bij een werkgever langs gaan om je cv af te geven of een werkgever bellen
 • Inschrijven bij een uitzendbureau of je cv op een vacature site publiceren
 • Het volgen van een workshops m.b.t. het vinden van werk of het bezoeken van een carrierebeurs
 • Het maken van assessments of testen om meer inzicht te krijgen in je arbeidscapaciteiten
 • Het voeren van een sollicitatiegesprek of netwerkgesprek

Wat is een netwerkgesprek?

Bij het netwerkgesprek wil ik in dit blog wat langer stilstaan. Wat is nu het verschil tussen een sollicitatie gesprek en een netwerkgesprek? Hoe kom je aan een netwerkgesprek? Wat zijn de do’s en don’ts in een netwerkgesprek?

Het verschil tussen een netwerkgesprek en een sollicitatiegesprek
Een netwerkgesprek is pro-actief (jij neemt het initiatief) een sollicitatie gesprek is reactief (de werkgever neemt het initiatief). Het doel van een netwerkgesprek is om tips, feedback en volgende stappen te verkrijgen in het zoeken naar een baan. Daarbij krijg je een kans om jezelf te laten zien aan een ander. Het doel van een sollicitatie gesprek is altijd een baan. Een netwerkgesprek kan met iedereen zijn, een sollicitatiegesprek is meestal met een recruiter, een leidinggevende, iemand van personeelszaken of een sollicitatiecommissie.

Hoe kom je aan een netwerkgesprek?
Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan doen dat vanuit 3 richtingen:

 • je weet precies naar wat voor baan je op zoek bent (en vaak ook al het bedrijf waar je dat wil doen)
 • je weet ongeveer naar wat voor baan je op zoek bent, maar staat ook open voor andere mogelijkheden
 • je hebt nog geen vast idee naar wat voor baan je op zoek bent

We hadden al geconstateerd dat het doel van een netwerkgesprek is om tips, feedback en volgende stappen te verkrijgen. En dat is natuurlijk vanuit elk van de 3 richtingen van belang. Maar hoe kom je nu met mensen in gesprek? Allereerst is het van belang dat de meeste mensen graag over hun eigen werk praten. Als je het hen daarbij makkelijk maakt door bijvoorbeeld naar hun werkplek te komen en/of af te spreken in de pauze, dan zijn mensen graag bereid om met je in gesprek te gaan. Helemaal als je daarbij duidelijk maakt dat het jou gaat om oriëntatie en/of om tips en niet om een baan.

Voor veel mensen zijn solllicitatiegesprekken erg spannend. Dat is natuurlijk ook zo, want er staat altijd een mogelijke baan op het spel. Juist voor die mensen zijn netwerkgesprekken een goede manier om jezelf hierin te trainen.

Een andere constatering is dat een netwerkgesprek met iedereen kan zijn. Als jouw buurman werk doet dat jij interessant vindt, kan je daar al een netwerkgesprek mee aangaan. Maar denk ook aan iemand op de sportclub, de moeder van een vriendje/vriendinnetje van je kinderen, de schoonvader van je tante etc. Je weet namelijk nooit hoe het netwerk van iemand precies in elkaar zit en welke mensen deze persoon weer kent. Een hele goede manier is natuurlijk om social media als linkedin te gebruiken voor het vinden van personen waar je graag mee zou willen praten. Dit is vooral handig als je al weet welke richting je op wilt.

Wat zijn de do’s en don’ts in netwerkgesprekken?

Eigenlijk is er maar 1 grote don’t: vraag in een netwerkgesprek nooit om een baan! Daarmee blokker je de bereidheid van de ander om je verder te helpen en een baan was ook nooit het doel van jouw gesprek. Mocht je gesprekspartners toch iets concreets weten over een baan, dan zal hij die informatie in de meeste gevallen aan je geven als hij/zij denkt dat dit relevant voor jou is.

Wat moet je dan wel doen in een netwerkgesprek? Zorg dat je goed voorbereid bent:

 • bekijk de website van het bedrijf waar je naar toe gaat
 • lees iets over het beroep van je gesprekspartner (zoek dit bv. vast op)
 • zorg dat de ander aan het eind van het gesprek weet wie jij bent, wat je kunt en waar je naar op zoek bent.
 • bereid vragen voor die je zou willen stellen in het gesprek. Vraag ook specifiek naar feedback over jezelf, je CV, je mogelijkheden. En vraag naar tips over mogelijke vervolgacties (een ander contactpersoon waar je gesprekspartner connecties mee heeft, een ander bedrijf etc.)
 • kom op tijd op je afspraak
 • maak aantekeningen
 • bedank je gesprekspartner. Tip: doe dit na het gesprek ook nog eens via een linkedin bericht, een sms of een kaartje.

Tenslotte

Voor veel mensen zijn solllicitatiegesprekken erg spannend. Dat is natuurlijk ook zo, want er staat altijd een mogelijke baan op het spel. Juist voor die mensen zijn netwerkgesprekken een goede manier om jezelf hierin te trainen. Waarschijnlijk zullen de eerste gesprekken ook best spannend zijn, maar zo krijg je wel steeds meer ervaring in het praten over werk, over jezelf en over je toekomst, zonder de druk van een bepaalde vacature en mede sollicitanten.

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu