link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Hoe vind je via via werk?


via via
Het is een gegeven dat veel vacatures en opdrachten niet in een advertentietekst belanden. Simpelweg omdat het niet nodig is, omdat er via via al een goede invulling is gevonden. Als je op zoek bent naar een baan of een klus, wil je graag dit circuit benutten, maar hoe? Hieronder geef ik je een aantal tips om je kansen te vergroten.

Weet wat je kan

Alles begint bij dat jij goed weet wat je in je werk en in een organisatie toe te voegen hebt! Als je niet oprecht of enthousiast overkomt, of niet bent toegerust voor wat je wil, zul je niet makkelijk slagen in het indirecte circuit. Zorg dat je gemakkelijk kan vertellen waar je goed in bent, wat je in een team en organisatie toevoegt en waar je naar op zoek bent. Als je dat lastig vindt, vraag de input van anderen of schakel een loopbaancoach in.

Zeg het voort

Vertel breed in je omgeving waar je naar op zoek bent en waarom. Het is belangrijk om je niet te beperken tot de mensen die misschien een vacature voor je weten, of die je goed kent. Ook je buurvrouw, de vader op het schoolplein, de voetbalcoach en de slager op de hoek hebben een groot netwerk, waar misschien net iemand in zit die jou goed kan gebruiken.

Neem initiatief en ontmoet

Bij trainingen, lezingen en symposia tref je andere professionals die interesse en een netwerk hebben in jouw vakgebied. Dit hoeft niet altijd kostbaar te zijn; veel beroepsverenigingen organiseren geregeld bijeenkomsten. Je kunt actief worden in een netwerk in jouw vak of omgeving, of in een service-organisatie. Vrijwillig werk bij een voor jou interessante organisatie biedt ook de kans op meer ervaring en contacten in een bepaalde omgeving. Tenslotte zijn er de meer commerciële netwerken zoals ondernemersverenigingen, Open Circles en BNI, waar je vaak vrijblijvend eens kunt kennismaken.

Benut je secundaire netwerk

Zijn er mensen uit je naaste omgeving die je in contact kunnen brengen met de organisatie waar jij interesse in hebt? Oud-collega’s of studiegenoten die je toch al graag weer eens wilde zien? Ook al je contacten op LinkedIn hebben op hun beurt veel contacten, die meestal gewoon zichtbaar zijn op hun profiel. Loop er eens doorheen of er mensen bij zitten met voor jou interessant werk of in een aansprekende organisatie. Misschien kan jouw contact vragen of je een kop koffie kan komen drinken om wat meer te weten te komen over de branche, het bedrijf of een functie. Veel mensen vinden het prima om een ander wat te vertellen, als je belangstelling maar oprecht is en je niet ‘om een baan komt vragen’. Geef zelf ook (aandacht, informatie, tips) aan anderen. Vaak komen hier mooie mogelijkheden uit voort op een later moment.

Een beetje geluk…

Laatst is een klant van mij uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek doordat haar broer in de sportschool aan de praat raakte met iemand van HR van een voor haar interessant bedrijf – met een passende vacature. Geluk kun je niet afdwingen natuurlijk, maar door de andere tips op te volgen wel een handje helpen!

Heb jij een inspirerend voorbeeld? Weet jij een leuk verhaal hoe iemand via via aan werk kwam? Deel het graag om anderen te inspireren!

Over Lifebrander

cv.nl Tags: ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu