link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Hoe vind je een baan als 45-plusser?


hoe vind je een baanBen je 45 plusser? Dan is het vinden van een baan zeker niet onmogelijk maar wel lastiger. Dat is de uitkomst van de workshop Solliciteren en Leeftijd, die ik afgelopen week gehouden heb voor een groep vijfenveertigplussers. De feiten zijn de feiten. Leeftijdsdiscriminatie bestaat. En ook discriminatie op achternaam. Daar doe je als individu niet zo heel veel aan. Je kunt je er boos over maken, je kunt er tegen gaan vechten, maar dat vergroot je kansen op het vinden van een baan niet direct. Wat dan? Dat was het onderwerp van een workshop die ik afgelopen woensdag gaf voor een groepje vijfenveertigplussers. Ik presenteerde eerst de feiten. Daarna gingen we met elkaar in op deze feiten en wat ze voor de individuele sollicitant betekenen.

Een recruiter zoekt anders dan een sollicitant

Een van de belangrijkste uitkomsten was het verschil waarop de deelnemers aan de workshop zoeken naar een baan, en de manier waarop recruiters en bedrijven zoeken naar sollicitanten. De deelnemers zitten met name achter hun pc en struinen de databanken af naar vacatures. Dat blijkt uit onderzoek van de Intelligence Groep en dat werd ook bevestigd door het zoekgedrag van de deelnemers van de workshop. Maar het plaatsen van een vacature komt past achteraan in het zoekproces van de recruiters. Die zoeken eerst intern, kijken daarna in hun database van sollicitanten die al eerder hebben gesolliciteerd en maken dan gebruik van het netwerk van medewerkers. Daarna zoeken ze op LinkedIn en als dat niets heeft opgeleverd plaatsen ze een vacature. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om te netwerken. Juist voor 45-plussers die zonder werk zitten omdat uit veel onderzoek blijkt dat als je niets aan je netwerk doet, je netwerk kleiner wordt als je ouder wordt.

De boer op

Ik weet dat veel sollicitanten een hekel hebben aan netwerken. Misschien omdat het lekker veilig is om van achter je pc vacatures te zoeken en om te netwerken moet je de boer op. Je moet er uit je stoel voor komen. Je kunt het netwerken voor jezelf wel leuker en makkelijker maken. Ga met mensen die je leuk vindt een kop koffie drinken, en vraag of zij nog mensen kennen waarmee het ook leuk is om een kop koffie te drinken. Stuur de mensen die je al heel lang niet meer gesproken hebt een berichtje, of een kaartje, of geef ze een aanbeveling op LinkedIn. Juist de mensen die je niet zo vaak spreekt zijn belangrijk: zij hebben namelijk informatie waar jij niet direct toegang toe hebt.

En volg de tips van Dale Carnegie:

  • Toon oprechte belangstelling voor de ander.
  • Lach!
  • Bedenk dat iemands naam voor die persoon het belangrijkste en lieflijkste geluid is – in iedere taal.
  • Wees een aandachtig luisteraar. Moedig anderen aan om over zichzelf te praten.
  • Praat over dingen die de belangstelling hebben van je gesprekspartner.
  • Geef de ander het gevoel dat hij belangrijk is – en doe het oprecht.

Zo kun je je kansen vergroten, want daar gaat het om. Per jaar vinden zo’n 70.000 werkzoekende van 50 jaar of ouder een baan. Het is dus aantoonbaar niet onmogelijk. Door actief te werken aan het vergroten van je kansen, kun je ervoor zorgen dat je tot die groep gaat behoren. Dus… de boer op. Leuker kan ik het niet maken. En ook niet makkelijker.

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu