link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Hoe gemotiveerd blijven bij solliciteren?


motivatieDit keer geen tips of adviezen in mijn blog, maar een aantal vragen aan jou als sollicitant.

Motivatie = energie

Motivatie is energie om in actie te komen. Je hebt intrinsieke (interne) motivatie, dan komt de energie uit jezelf. Bij extrinsieke (externe) motivatie komt de energie van buiten jezelf. Hier is nog nuancering in aan te brengen, zeker als je de zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan volgt, maar voor dit moment houd ik het bij het onderscheid tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie.
Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent, dan doe je de dingen omdat je ze echt interessant vindt, terwijl wanneer je motivatie extrinsiek is je de dingen doet omdat je iets wilt bereiken. Als je intrinsieke motivatie voelt ben je ze creatiever, beter in staat om problemen op te lossen, boek je betere resultaten en voel je je beter.

Solliciteren: energy drain?

Ik denk dat de meeste mensen het solliciteren op zich niet echt heel interessant vinden. Ik ken geen mensen die ooit gezegd hebben: ik zeg mijn baan op omdat ik het solliciteren zo ontzettend leuk vindt. Je solliciteert om een baan te vinden. Dat is dus een extrinsieke motivatie. En deze bron van energie kan snel uitgeput raken omdat die niet van binnen komt.

Waar haal jij de energie vandaan?

Ik ben erg benieuwd naar hoe jij je gemotiveerd blijft bij het solliciteren. Wat heb jij gedaan om tijdens het zoeken van een nieuwe baan gemotiveerd te blijven? Hoe houd je het vol om dag in dag uit voor een periode van, zeg maar, negen of twaalf maanden je motivatie hoog te houden? Waar haal jij de energie vandaan om gedurende lange tijd in beweging te blijven en niet stil te vallen?

Geef je mening hieronder!

In mijn volgende blog zal ik ingaan op jullie ervaringen en aangeven hoe wij denken dat je als sollicitant gemotiveerd kan blijven. Je kan me ook je mailen: freek.sanders@sbuddy.nl

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , , ,


Geef je mening

Nico -

Hoe blijf ik gemotiveerd bij het solliciteren?. Goede vraag. Hier is geen simpel antwoord op te geven omdat het van zoveel factoren afhangt. Formeel ben ik nu 14 maanden zonder werk en al 16 maanden op zoek naar een nieuwe uitdaging wegens het opheffen van mijn functie. De uitdaging begint al bij het zoeken naar een passende functie bij een bedrijf of organisatie die aanspreekt. Uiteindelijk haal je uit een passende baan de meeste energie en werkvreugde wat voor beide partijen het beste is. Naar mate de tijd verstrijkt kost het meer energie die vacature te vinden en te solliciteren, zeker wanneer je diverse gesprekken hebt gehad en niet tot de ‘perfecte’ kandidaat behoord om verder mee te gaan. Heb je er zo 3 gesprekken in 1 week zoals ik onlangs en net zoveel afwijzingen, dan ben je er wel even klaar mee. Maar je moet verder al was het alleen maar omdat het UWV je in je nek zit te hijgen en niets anders voor je doet dan te dreigen dat als je je best niet doet je gekort gaat worden op je uitkering. Dat is pas motiverend!. Ik neem altijd de maandag als vaste dag te zoeken naar een baan. Ik zie dit als werk op zoek naar werk. De rest van de week houd ik dat bij door alle emails van de vele vacaturesites enz. waar ik bij sta ingeschreven te lezen en zo nodig actie op te ondernemen. Dit kost veel energie, zeker met de gemiddelde sollicitatieactiviteit van 5 per week die ik doe/heb. Bijna net zoveel afwijzingen komen retour, als je al geluk hebt. Vaak moet je recruiters of sollicitaties na-bellen omdat je überhaubt geen reactie krijgt. Ook dat is niet motiverend!. Om een lang verhaal kort te maken, mijn motivatie haal ik uit het sporten 4 keer per week. Frustraties kwijtraken, kop leg maken en vervolgens weer energie opdoen. Dat is mijn medicijn om gemotiveerd te blijven!.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu