link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

De dramadriehoek


dramadriehoekTe vaak spreek ik werkzoekenden die zichzelf vastzetten in de zogenaamde dramadriehoek. De een gaat gebukt onder het verlies van zijn of haar baan en beschouwt zichzelf slachtoffer van de hele situatie. De ander is ontzettend boos en vervloekt als een ware aanklager alles en iedereen. En de omgeving maar redderen, sussen en goedpraten. Maar eigenlijk helpt niks . . . of niemand . . .

De crux

Het moge duidelijk zijn dat dit soort gedrag niet gaat helpen in het vinden van een leuke nieuwe baan of het maken van mooie netwerkcontacten. Maar stap er maar eens uit! Het is nog verdomd lastig om niet meer te voelen wat je voelt. En daar zit dus precies de crux!

Duiveltje op je schouder

Je gevoelens worden namelijk voorafgegaan door dingen die je denkt, vindt en meent en daardoor voel je je zoals je je voelt. Er zit als het ware een duiveltje op je schouder die je van alles en nog wat influistert: “je bent niet goed genoeg”, “wie zit er nou op jou te wachten”, “niemand ziet jou (nog) zitten”. En ik zou geen psycholoog zijn als ik niet durf te beweren dat dit duiveltje waarschijnlijk al wat langer op je schouder zit en dit soort dingen tegen je zegt. Sterker, door dit duiveltje heb je waarschijnlijk heel veel bereikt want een ander stemmetje reageerde ongetwijfeld met woorden als: “wacht maar, ik zal ze allemaal een poepie laten ruiken!” of “dit klopt niet, dit is niet waar en ik zal het ze bewijzen”. Sommigen hebben helaas ook gereageerd met: “als zij dit zeggen, dan zal dat wel zo zijn” of “zie je nou wel, ze hebben inderdaad gelijk”.

Engeltjes vechten niet

Hoe dan ook is het een hardnekkig ventje, daar op je schouder. En hij blijft lekker zitten waar ‘ie zit omdat jij hem op een bepaalde manier ook nodig hebt of had. Het gaat dus ook niet werken om er een nog sterker duiveltje tegen aan te zetten die de strijd met hem aangaat. Veel effectiever is het om aan de andere kant een engeltje te zetten. En engeltjes vechten niet . . . die stellen alleen maar vragen: “is dat zo?”, “weet je dat zeker?”, “klopt dat wel?”, “kun je het met bewijzen dat dit zo is?”

Pas als je je duiveltje een beetje de mond weet te snoeren door nuttige en relevante vragen te stellen, ben je namelijk in staat om je niet meer als slachtoffer op te stellen

Nuttig bezig

Het effect daarvan zal zijn dat je duiveltje uiteindelijk wel in zal moeten dammen want geef toe, het is niet waar dat NIEMAND jou ziet zitten. Je hebt toch zeker een leuke baan gehad, je bent toch destijds aangenomen, je hebt toch leuke collega’s en managers gehad die jou roemen om al jouw kwaliteiten? Ook is het niet waar dat jij NERGENS meer goed voor bent. Je bent toch zeker tot op de dag van vandaag nuttig bezig, voor jezelf, je vrienden of partner en/of je gezin?

Zet jezelf krachtig neer

De volgende stap is dat je dit weet om te zetten naar ‘taal’ die over jouw werk gaat, jouw kwaliteiten in je job. Pas als je je duiveltje een beetje de mond weet te snoeren door nuttige en relevante vragen te stellen, ben je namelijk in staat om je niet meer als slachtoffer op te stellen. In plaats daarvan ben je reëel en eerlijk over de situatie zonder jezelf minder krachtig neer te zetten dan nodig (want dat is wat een slachtoffer doet). Op dezelfde manier zal je minder als een aanklager tekeer gaan tegen alles en iedereen. In plaats daarvan blijf je met respect over oud-werkgevers spreken wat je aantrekkelijker maakt voor nieuwe werkgevers. Met behulp van krachtige vragen, stap je uit de dramadriehoek en weet je weer zelf vorm te geven aan je toekomst!

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu