link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Afgewezen: heb je er alles aan gedaan?


afgewezen
Eindelijk, je mag op gesprek komen. Na vele sollicitatiebrieven krijg je nu eindelijk de kans om jezelf ook te laten zien. Voor je gevoel heb je er alles aan gedaan, was je tip-top gekleed en was het voor jouw gevoel een goed gesprek. Maar toch word je afgewezen…. Waar zou het aan liggen? Stel je die vraag ook heel duidelijk aan degene die je afwijst? Laat je het er bij zitten? Was je te zenuwachtig?

Hoe graag wilde je de baan?

Wilde je de baan omdat je ‘gewoon’ zoekende bent naar inkomen of was het de baan die echt bij je past. Ik heb iemand in mijn omgeving, die hele sterke normen en waarden heeft. Absoluut geen tientallen sollicitaties, wel veel netwerken, maar zij solliciteerde vooral bij bedrijven die goed passen bij haar eigen normen en waarden. Zij is 50+, maar kwam keer op keer op gesprek. Leeftijd hoeft niet belangrijk te zijn, het is maar net hoe je er zelf mee omgaat (benoem het ook vooral niet op je cv).

Als je zo dicht bij jezelf durft te blijven, dan ga je ook heel anders een gesprek in. Kijk eens terug naar wat je drijfveren waren om te reageren op deze vacature. Vandaag kreeg ik bij mijn opdrachtgever een telefoontje van een sollicitant met de vraag of een vacature invulbaar is voor 32 uur in plaats van 40 uur. Is dat belangrijk om te weten als je heel erg enthousiast bent over een functie? Als je hart een sprongetje maakt omdat dit dé baan is die voor jou is gemaakt, dan duik je toch direct achter je computer om een steengoede sollicitatie te maken? Enthousiasme is belangrijk voor werkgevers, als dit oprecht vanuit je tenen komt en er een match is, dan is onderhandelen over bijvoorbeeld werktijden en aantal uren vaak best haalbaar.

Hoe goed was ik nou echt voorbereid?

Niet nagedacht over welke schoenen je zou aantrekken? Te casual gekleed terwijl je weet dat het bedrijf waar je bent uitgenodigd een blauwe pakken cultuur heeft? Als je je niet goed voorbereidt en daarmee niet goed verdiept in hoe de bedrijfscultuur in elkaar zit en wat hun missie en visie is, dan zou dit een flater kunnen zijn. Natuurlijk neem je ook je cv mee en misschien heb je wel nagedacht over jouw visie op de functie, danwel afdeling. Neem deze dan mee in de vorm van een ‘praatplaat’, dat kan bijvoorbeeld een mindmap zijn. Het is een manier om een werkgever te laten zien dat je goed bent voorbereid en ook wil meedenken over hoe jij je functie kan invullen.

Wat heeft nog meer bijgedragen aan mijn afwijzing?

Je gesprek liep goed, dat werd ook bevestigd door je gesprekspartner, maar toch werd je afgewezen. Hoe zien je profielen van Social Media eruit? Geloof me, als je door bent voor een gesprek dan worden je accounts vrijwel standaard gecheckt. We leven in een vrij land, dus je mag daarmee ook een vrije meningsuiting hebben, maar het kan absoluut tegen je werken. Wees je bewust van wat je in het openbaar online zet, want het kan bijdragen aan een afwijzing (zelfs aan een ontslag).

Wat kan ik de volgende keer beter doen?

Kijk naar hoe je met je sollicitatie omgaat. Gaat er veel tijd, zorg en aandacht naar uit of gebruik je doorgaans dezelfde brief en doe je er verder niets aan? Op deze manier kom je aan hoge aantallen sollicitaties, waar je tijd en energie in hebt gestoken, met geen enkel resultaat. Terwijl als je diezelfde tijd en energie in één sollicitatie had gestoken waarbij je goed nadenkt over het hoe en waarom, het veel meer zou opleveren. 

Hoe moeilijk het ook is, denk keer op keer na over waarom je bij een bepaalde organisatie wil werken en laat dit terugkomen in je motivatie. Vraag de mensen om je heen wat zij van je cv en brief vinden. Je mindset is ook belangrijk in deze. Hoe ga je een gesprek in? Met de gedachte: ik vind het niet leuk! Of geef je jezelf nog een borstklop met een (innerlijke) oerkreet om jezelf op te peppen. Mindset, daar valt nog heel veel over te schrijven…. maar dat is niet voor deze blog 🙂

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu