link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Het 2e gesprek in sollicitatieprocedure


2e gesprekYes! Je eerste gesprek bij het bedrijf van je dromen is goed verlopen en je krijgt een uitnodiging voor een 2e gesprek. Heb je dan genoeg aan de voorbereiding die je voor het eerste gesprek hebt gedaan? Wat kan je verwachten in een 2e gesprek? Wat is het doel van een 2e gesprek? En niet in de laatste plaats, wanneer komt het salaris aan bod?

Over het algemeen kun je in het 2e gesprek het volgende verwachten:

 • Er zijn vaak andere mensen bij het gesprek betrokken dan in het 1e gesprek.
 • De vragen zijn inhoudelijk en gaan dieper in op jouw competenties en ervaring.
 • Vaak komen de onderwerpen salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden aan de orde.

Een goede voorbereiding op salarisonderhandelingen is belangrijk. Een heleboel mensen vinden het niet prettig om over geld te praten. Een handige site bij de voorbereiding is de loonwijzer of het salariskompas. Hier vind je allerlei informatie over onder andere het minimum loon per leeftijd, een bruto-netto berekeningstoop en het gemiddelde salaris voor jouw functie.

Een aantal scenario’s voor een 2e gesprek

Scenario 1
Je eerste gesprek is goed verlopen. Er was iemand van personeelszaken en een manager aanwezig en je bent de enig overgebleven kandidaat. Het 2e gesprek is dan meteen het arbeidsvoorwaarden gesprek. In de vacature stond al een salaris indicatie (je weet dus wat de onderhandelingsmarge is) en er is een CAO aanwezig.

Tips

 • Probeer in dit gesprek zoveel mogelijk over je nieuwe afdeling en baan te weten te komen. Zo kan je een oordeel vormen of deze baan en dit bedrijf wel bij je passen.
 • Vraag of je een rondleiding kunt krijgen of vast een dagje mee kunt lopen.
 • Als je huidige salaris boven het geboden salaris komt en je dus voor een salaris richting de bovengrens gaat, weet dan dat je de komende jaren geen stappen in je salaris zult maken.
 • Focus op secundaire arbeidsvoorwaarden. Zoals bijvoorbeeld een telefoon van het werk, een auto van de zaak, een opleiding onder werktijd, extra vakantiedagen, of een contract voor langere tijd.
 • Check ook goed hoe het zit met eindejaarsuitkering of bonussen en neem dat mee in je beslissing.

Scenario 2
Bij een sollicitatieprocedure zijn vaak meerdere partijen betrokken. Bijvoorbeeld recruiters, personeelszaken, managers en andere medewerkers. Al deze partijen hebben een eigen agenda. Recruiters willen andere dingen van jou weten als medewerkers van de afdeling. Bij personeelszaken en managers is er vaak een financiële focus, terwijl recruiters en medewerkers vaak meer op competenties, vaardigheden en de “klik” zullen letten. Er is in de vacature geen salarisindicatie benoemd en het bedrijf heeft geen CAO.

Tips

 • Weet welke partij er tegenover je zit en probeer in te schatten wat het belang van die partij is.
 • Bij salarisbesprekingen is het belang van het bedrijf een zo laag mogelijk salaris te bieden. Maar meestal is er wel ruimte om te onderhandelen, dus laat je niet tot uitspraken verleiden.
 • Als er wordt gevraagd wat je wil verdienen, stel dan eerst wat wedervragen. Bijvoorbeeld over de verantwoordelijkheden die je krijgt. Geef daarna geen vast bedrag maar noem een minimale ondergrens en een bedrag waarbij je erg gelukkig zou worden. Het is waarschijnlijk dat je dan ergens in het midden uit komt.
 • Benoem redenen waarom het gerechtvaardigd is om jou een goed salaris te bieden. Bijvoorbeeld dat je extra inkomen voor het bedrijf kunt genereren, of dat je bepaalde kennis meeneemt waar het bedrijf gebruik van kan maken.
 • Vraag naar de secundaire arbeidsmogelijkheden.

Scenario 3
Je wordt uitgenodigd voor een 2e gesprek en in het gesprek worden alleen werkinhoudelijke zaken besproken. Salaris wordt niet, of terloops genoemd.

Tips

 • Waarschijnlijk zijn er dan meerdere geschikte kandidaten en het tweede gesprek wordt gebruikt om een betere keuze te kunnen maken.
 • Focus op de waarde die jij voor het bedrijf kunt hebben en op de “klik”.
 • Als het bedrijf voor jou kiest volgt er nog een 3e (arbeidsvoorwaarde)gesprek. Bedenk dat het bedrijf dan al heeft gekozen voor jou en dat jouw onderhandelingspositie sterker is.
 • Probeer niet het onderste uit de kan te halen. De keuze is wel voor jou gemaakt, maar de baan is pas binnen als het contract is getekend.
 • Als de voorwaarden je niet bevallen of je indruk van het bedrijf valt tegen, dan kun je natuurlijk altijd zelf nog van de baan af zien.

Hoe dan ook veel succes met je 2e gesprek!

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu