link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Dress to impress


dress to impress
Ik ben zo benieuwd of jullie, in je zoektocht naar een nieuwe baan, net als ik blij bent met het wat koudere weer zodat je je weer wat makkelijker zakelijk kunt kleden. Want dat gaat een stuk eenvoudiger als het niet zo snoeiheet is zoals het in de laatste weken van september is geweest. Eens?

Lekker praktisch

Hollanders hebben er immers een handje van om vooral veel onbedekt te laten zodra de temperaturen stijgen. Wij zijn nou eenmaal een volk van ‘lekker praktisch’ en vooral niet teveel poespas. Ik word nooit zo blij van al dat bloot, fludderig en vooral erg luchtig. Dat varieert immers van heeeeeeeel strak en kort, tot diep en weinig of juist erg hobbezakkerig. Uit een soort modeonderzoek zou zijn gebleken dat vooral Hollandse vrouwen kiezen voor kleding waar je

  • makkelijk in kunt bewegen
  • mee op de fiets kunt
  • niet teveel in opvalt

En dat is dus precies waar het mis gaat naar mijn mening! Want net zo goed heeft onderzoek uitgewezen dat er echt zoiets bestaat als dress to impress. Het geinige is echter dat menigeen denkt en verwacht dat hiermee wordt bedoeld het effect op degene die jou zo gekleed ziet. Zwaar onderschat is het effect van een dergelijke ‘power outfit’ op jezelf!

Krachtige kleding = krachtig gevoel

Heb je bijvoorbeeld ooit bedacht hoe het toch komt dat militairen, luchtvaartmensen en marine-lui er altijd zo fantastisch uitzien? Ze staan kaarsrecht, lijken groter en breder en stralen niet zozeer macht als wel zelfverzekerdheid uit. En heb je je vervolgens gerealiseerd dat een pak, of dat nou de mannelijke of de vrouwelijke variant is, stomweg het uniform van het bedrijfsleven is?

Kleed je voor de gelegenheid

Doe je zelf daarom een plezier door jezelf te kleden voor de gelegenheid: dress to impress! En nou niet meteen denken “ja, maar ik voel me gewoon niet altijd zeker, krachtig en powerful”. Natuurlijk niet, wie wel zou ik bijna willen zeggen. En hier komt good old therapie-land om de hoek kijken. Sinds de opkomst van gedragstherapie (jaren ’60) is het duidelijk dat je anders gedragen, ook daadwerkelijk effect heeft op je anders voelen.

Het aannemen van een krachtige, sterke houding, heeft tot gevolg dat je je ook daadwerkelijk krachtiger en sterker voelt.

Een maf onderzoekje is bijvoorbeeld die van een groep testpersonen die met een pen dwars in hun mond naar een cartoon moesten kijken en ervaren wat ze vervolgens voelden/dachten. De ene groep moest de pen met hun lippen (dus een dichte mond) vasthouden, de andere groep hield de pen tussen hun tanden (met een grijns zeg maar). Drie keer raden wie de cartoon het grappigst vond . . . juist ja! De groep die zich gedroegen alsof ze lachten. Inmiddels is door hersenonderzoek aangetoond dat dit onder andere te maken heeft met het aanmaken van nieuwe synaptische verbindingen in het brein. Men heeft het vermoeden dat deze nieuwe verbindingen gelijk staan aan het maken van nieuwe gedachtes.

Dress to impress

Trek dit nou eens door naar je kleding. Als het waar is dat je door een goed zittende outfit – want dat is wel een belangrijke voorwaarde – meer rechtop gaat staan, dan voel je je dus ook meer ‘recht op’. Als je een vrouwelijke outfit aanhebt (let op: dit is niet hetzelfde als sexy) dan voel je jezelf dus ook vrouwelijker dan bijvoorbeeld in je joggingpak. Alle dames die dit stuk lezen, weten dondersgoed wat ik hiermee bedoel. Als man voel je je steviger in een ‘stevige look’. Fantastisch toch!? Alle kleine beetjes helpen dus maak vooral gebruik van deze eenvoudige manier om je (nog) beter te voelen. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar onderstaande foto, sterke kerels, niet!?

dress

Ik ben benieuwd hoe lang jij er over deed voordat je ‘iets’ aan deze mannen opviel.

Power pose

Je kunt jezelf nog eens extra helpen door voorafgaand aan een spannend gesprek, een pittige presentatie of een bijzondere bijeenkomst een zogenaamde power pose aan te nemen. Amy Cuddy kan je er meer over vertellen in bijgaand artikel en haar TED talk. In het kort komt het er op neer dat het aannemen van een krachtige, sterke houding, al is het maar voor 2 minuten in alle privacy op het toilet, tot gevolg heeft dat je je ook daadwerkelijk krachtiger en sterker voelt. En dat heeft weer effect op je gedrag en daarmee de indruk op een ander.

Ben je niet zo zeker over je outfits? Laat je dan eens adviseren door een goeie kleur- en kledingadviseur. Een consult kan variëren van een adviserend gesprek tot het samen doornemen van je klerenkast of aanschaffen van nieuwe basisstukken. Te duur? Als je je bedenkt dat dit bijdraagt aan je zelfbeeld en daarmee je prestaties lijkt me elke investering de moeite waard!!

Snap je nou waarom ik als trainer – die regelmatig voor kritische, spannende en behoorlijk veeleisende trainees staat – graag shop!?

Heel veel plezier met het uitzoeken van jouw succes-garanderende nieuwe herfst- en winter-outfit!

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: ,


Geef je mening

Jaya -

Bedankt Lettie, mooie blog over de power van het uiterlijk en ook de kracht die je jezelf kan geven door je simpelweg anders te gedragen. Heel krachtig, ik vergelijk het zelf wel eens met als jij, terwijl je je zwak of depri voelt, een kamer binnen loopt waar 10 mensen heel vrolijk zijn en aan het lachen zijn. Binnen no time kan je niet anders door mee te gaan in de vibe van wat er in de kamer gebeurd. Natuurlijk is hetzelfde met kleding, als jij een strak pak hebt en je kijkt in de spiegel zie je makkelijk de kracht in jezelf.

Lettie -

Fijn te horen dat je mijn blog niet alleen waardeert maar ook herkent. Mooie tip van die kamer met 10 vrolijke mensen, die ga ik beslist een keertje van je lenen!

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu