link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

6 Tips: Scoor een droombaan door je online indruk


droombaan
Als sollicitant wil je graag een baan die aansluit op jouw kennis en vaardigheden. Een baan waar je elke dag weer met plezier aan begint. Dus heb jij jouw sollicitatiebrief en cv helemaal op orde en kleed je je op je best wanneer je met een recruiter of potentiële werkgever in gesprek gaat. Het lijkt erop dat jij je uitstekend hebt voorbereid om de baan van je dromen te kunnen bemachtigen. Maar ben je niet iets vergeten? Want wat krijgt jouw potentiële werkgever te zien wanneer hij of zij jou op internet googelt?

Het belang van een online profiel als sollicitant

Een recruiter weet dat jij heel erg je best hebt gedaan op je sollicitatiebrief en dat je daarin zo goed mogelijk naar voren probeert te komen. Dus wanneer hij jou als kandidaat overweegt, gaat hij eerst op zoek naar meer informatie over jou. Wat is er van je bekend op internet, zijn er misschien plekken waar je eerst hebt gewerkt en presenteer jij jezelf goed? Het is dan ook belangrijk om voor je gaat solliciteren niet alleen offline maar ook online een goede indruk achter te laten. Vaak ziet een potentiële werkgever jouw online profiel al voordat hij jou persoonlijk ontmoet.

Google jezelf eens

Dus wat gebeurt er wanneer een recruiter je googelt? Probeer het maar eens uit door het zelf te doen. Misschien komen er eerst een aantal naamgenoten naar boven, je privé profiel op social media, of een LinkedIn profiel wat niet helemaal up-to-date is. Laat zien wat je in huis hebt door je online indruk goed te beheren en zorg ervoor dat je die felbegeerde baan niet misloopt. Presenteer jezelf als sollicitant goed op internet. Te vaak wordt alleen aandacht besteed aan offline presentatie, waardoor je net niet de beste kandidaat bent voor die leuke baan.

“Het is belangrijk om naast je offline indruk ook jouw online indruk te managen. Zo word je vaker benaderd door werkgevers, recruiters en vergroot je jouw kans op jouw droombaan”

Hoe zet jij jezelf als sollicitant goed neer op het internet?

We geven je graag een aantal tips waarmee je jezelf als sollicitant beter neerzet op het internet. Doe er je voordeel mee en manage ook jouw online indruk voordat je weer gaat solliciteren.

1. Bescherm je voor- en achternaam

Vind je bovenaan de resultaten in Google een paar mensen die dezelfde naam als jij hebben? Dat is helemaal niet vreemd, want maar liefst 64% van de mensen in Nederland heeft een naamgenoot. Doordat een recruiter niet jou maar een van deze naamgenoten bovenaan ziet staan bij Google, kan er verwarring ontstaan over wie je bent en waar je voor staat. Bescherm dus je naam op internet en koppel deze aan een profielpagina die over jou gaat. Zo word jij gevonden onder je voor- en achternaam en kun je jezelf goed presenteren als geschikte kandidaat voor een baan.

2. Creëer jouw eigen profiel op het internet

Met de tool van MijnNaamBeschermen.nl kunnen sollicitanten binnen een paar minuten hun online indruk beheren. Zonder technische kennis bescherm je jouw naam en creëer je op basis van jouw naam een eigen profielpagina. Op deze profielpagina presenteer je jezelf kort en bondig, geef je aan wat jouw expertise is en verwijs je naar relevante informatie op het internet over jou, zoals jouw LinkedInpagina, huidige werkgever, opleiding of blog. Deze pagina wordt door Google gevonden wanneer iemand je voor- en achternaam invoert. Daardoor weten recruiters direct wat ze aan jou als sollicitant hebben en of jij de geschikte kandidaat bent. Je houdt zo zelf in de hand welke online indruk ze van je krijgen en hebt hierdoor dé kans om je te onderscheiden van anderen die op de baan solliciteren.

3. Maak optimaal gebruik van LinkedIn

Je LinkedIn pagina goed inrichten hoeft helemaal niet veel tijd te kosten en het kan zoveel voor je doen. Want met een goede profielfoto, een pakkende titel en de informatie die een recruiter zoekt binnen handbereik maak jij van jezelf de ideale sollicitant. Kies om extra op te vallen een andere achtergrond voor jouw profiel en zorg ervoor dat je kennis, ervaring en vaardigheden goed terug te vinden zijn. Voer regelmatig de nodige aanpassingen uit om ervoor te zorgen dat jouw LinkedIn profiel up-to-date blijft.

4. Hoe Facebook en Twitter voor jou als sollicitant werken

Of misschien beter gezegd: hoe ze niet voor je werken. Want wanneer jouw privéberichten overal op het internet rondzwerven kan dit je reputatie aardig schaden. Een Facebook-foto van jou dronken op een party of politieke uitlatingen op Twitter doen je status als sollicitant eerder kwaad dan goed. Pas op wat je deelt en zorg ervoor dat je het publiek van je privéberichten beperkt tot jezelf en mensen die echt toegang hebben tot je privéleven. Zo kom je veel professioneler over bij het solliciteren.

5. Zet jezelf in de spotlights met een goede profielfoto

De ideale zakelijke profielfoto is geen vakantiekiekje of een uitsnede daarvan. Het is ook geen foto van jou met je favoriete dier. Wat is het dan wel? Het is een foto waar je open en lachend opstaat, waarbij je herkenbaar in beeld en goed gekleed bent. Waar nodig kun je speciaal voor je online indruk een foto laten maken door een professionele fotograaf. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk dezelfde profielfoto op al je profielen gebruikt, waarmee je zorgt voor herkenbaarheid en consequentie.

6. Je kennis, ervaring en vaardigheden delen

Laat als sollicitant je kwaliteiten goed naar voren komen door je kennis, vaardigheden en ervaring overal te delen. Dit kan bijvoorbeeld op je profielpagina en via sociale media, maar om het nog professioneler aan te pakken kun je ook je eigen blog of vlog beginnen. Hiermee onderscheid je jezelf van andere kandidaten en vergroot je jouw kans op je droombaan.

Wanneer je jouw online indruk beheert word je dus niet alleen beter gevonden, maar kun jij je ook optimaal profileren. Zo laat je andere kandidaten bij je verbleken en zorg je ervoor dat je eruit springt als kandidaat. Het kost misschien een beetje moeite, maar het is ook net die stap waardoor je dit keer wél die baan krijgt.

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu