link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

5 kwaliteiten van een introvert


kwaliteiten van een introvert

In mijn vorige blog vijf sollicitatietips voor introverten schreef ik als eerste tip dat je uit moet gaan van jouw eigen kwaliteiten. In mijn praktijk kom ik veel introverten tegen die denken dat ze niet goed genoeg zijn, omdat ze voldoende hebben aan een paar goede vrienden. Of omdat ze tijd nodig hebben om hun mening te vormen. Zij doen zichzelf en hun kwaliteiten hiermee te kort. Het probleem is dat je tegen je natuur in gaat wanneer je probeert meer extravert te zijn. Wanneer je bedenkt dat ongeveer 30% tot 40% van de mensen meer introverte kenmerken heeft en de rest meer extraverte kenmerken, kun je je voorstellen waarom je je soms niet begrepen voelt, of het gevoel hebt dat je anders bent.

Kwaliteiten van een introvert

Natuurlijk bestaat er niet één type introvert en zijn er duidelijke verschillen tussen introverten. Er is wel een aantal gemeenschappelijke kwaliteiten waar veel introverten over beschikken. Wanneer je moeite hebt jouw eigen kwaliteiten te ontdekken, lees dan vooral verder, wellicht helpt het  jouw kwaliteiten te ontdekken. Hieronder staan 5 kwaliteiten van een introvert.

Introverten kunnen doorgaans goed luisteren

Omdat introverten eerst denken voordat ze praten zijn het betere luisteraars. Ze willen precies weten wat de ander bedoelt. Daarom stellen ze vragen en gaan na of ze je goed begrepen hebben. Voordat ze hun mening gevormd hebben, willen ze eerst zo veel mogelijk anderen gehoord hebben. Pas als dat gebeurd is, kunnen zij hun mening er over geven. Vaak komen ze met verrassende uitspraken of conclusies. Dit komt omdat ze alles in hun overweging meenemen.

Onafhankelijk en individueel nadenken

Introverten werken graag onafhankelijk. Dit wil niet zeggen dat ze niet kunnen samenwerken, de meesten kunnen dat wel. Alleen denkt een introvert liever eerst zijn idee zelf uit, voordat hij dit presenteert.

Introverten bekijken de zaak van meerdere kanten

Doordat introverten veel informatie tot zich nemen, voordat ze met een conclusie komen, hebben ze vaak een kwestie van meerdere kanten bekeken. Dit zorgt er voor dat ze vaak met een conclusie komen die weloverwogen is, alle aspecten zijn hierin meegenomen en je kunt er bijna zeker van zijn dat niets overgeslagen is.

Goed in sociale interactie

Is dit moeilijk te geloven? Introverten houden toch niet van mensen, denk je misschien? Introvert zijn heeft niets te maken met een hekel hebben aan andere mensen of met verlegen zijn. Introverten hebben wat meer tijd alleen nodig om dingen te overdenken en hun batterij op te laden. Dit doen ze vooral alleen. Daarna kunnen introverten prima met anderen overweg. Ze zullen ook niet snel iemand overvleugelen. Introverten hebben graag diepgaande gesprekken en praten niet snel over koetjes en kalfjes. Omdat introverten vaak beschouwend van aard zijn, zullen ze op een bijeenkomst eerst kijken wie er zijn, voordat ze contact leggen met iemand. Introverten zijn om die reden ook het liefst als een van de eersten aanwezig. Vaak heeft een introvert ook de behoefte aan maar een paar goede vrienden.

Zien knelpunten sneller

Doordat introverten eerst denken, zien ze ook mogelijke belemmeringen in plannen. Dit wordt soms door de omgeving als heel irritant ervaren. Terwijl wanneer goed hiernaar geluisterd wordt, hier al van te voren rekening mee gehouden kan worden, zodat deze belemmeringen in ieder geval niet optreden. Een introvert moet er wel voor waken niet te veel informatie te willen verzamelen of te veel knelpunten te zien, omdat er anders niet veel gebeurt. Voor een introvert is het dus de kunst om deze balans te vinden.

Herken jij je in bovenstaande kwaliteiten? Of vind je het nog lastig die van jou te zien? Heb jij moeite jouw kwaliteiten naar voren te brengen, in bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, of heb je andere vragen dan kun je vrijblijvend met mij contact opnemen.

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu