link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Wat heeft Tinder met je cv te maken?


Wat heeft Tinder met je cv te maken?

tinder voor je cvWe kennen het allemaal wel, uren of soms zelfs dagen, ben je met je curriculum vitae bezig. Je formuleert en herformuleert en herherformuleert de tekst nog eens. Je let op de opmaak, laat een professionele foto maken, checkt de grammatica en checkt deze dan nog eens en je laat je cv tenslotte door een collega, vriend of een familielid lezen. En na al dat harde werk verstuur je je document inclusief motivatiebrief naar een potentiële werkgever in de hoop dat deze er minstens zo veel aandacht aan besteedt als jij zojuist hebt gedaan. Helaas, dat is niet altijd zo. Waarom niet?

Wat heeft Tinder met je cv te maken?

Volgens Brits onderzoek is het gemiddelde aantal cv’s dat verzonden wordt per vacature in de afgelopen twee jaar gestegen met maar liefst 102% (van 46 naar 93 cv’s per vacature voor zogenaamde ‘entry level jobs’). Een klein gedeelte, ongeveer 10% van ondernemingen met meer dan 250 werknemers ontvangt zelfs 400 cv’s per vacature. Mede hierdoor is de druk bij werkgevers enorm toegenomen en kan er dus minder tijd worden uitgetrokken voor het beoordelen van een individueel curriculum vitae. Dat blijkt ook uit het onderzoek, werkgevers besteden gemiddeld minder dan 9 seconden (!) aan het beoordelen van een cv. Het aantrekken van jong talent gaat dus steeds meer op ‘Tinder’ lijken, waarin een oordeel binnen luttele seconden geveld wordt.

Jong talent onderscheidt zich onvoldoende

Werkgevers bevestigen de conclusies van dit onderzoek en geven toe dat er inderdaad steeds minder tijd is voor het beoordelen van cv’s. De helft geeft zelfs aan er gemiddeld minder dan 6 seconden aan te besteden. Eerder onderzoek toonde dit ook al aan. Ook vinden werkgevers dat veel mensen zich met hun curriculum vitae onvoldoende onderscheiden van anderen en er niet bovenuit springen, waardoor het selecteren van een juiste kandidaat voor hen alleen maar lastiger wordt.

Waar zoeken werkgevers dan naar?

De vraag is dus hoe je je kan onderscheiden. Werkgevers gaven aan in een cv te zoeken naar bewijs voor claims die er gemaakt worden. Als je bijvoorbeeld bij je competenties aangeeft dat je doorzettingsvermogen hebt dan zal je ook moeten aantonen hoe je dat in de praktijk waar hebt gemaakt. Het advies is dan om een of meerdere beknopte voorbeelden in je cv hier van te geven of dit in je motivatiebrief verder toe te lichten. Daarnaast bleek dat sollicitanten die relevante nevenactiviteiten en/of extra-curriculaire vakken op hun cv hadden staan meer kans hebben om de eerste ronde door te komen.

Top 10 cv missers

Tenslotte is in het onderzoek gevraagd naar de ergste fouten en missers in een cv. Dit is de top 10:

  1. Grammaticale fouten
  2. Spelfouten
  3. Slechte lay-out
  4. Meer dan 2 bladzijden
  5. Niet zakelijke toon
  6. Gebruik van vaktaal
  7. Ongebruikelijk lettertype/lettergrootte
  8. Volledig opnemen van alle examencijfers
  9. Generieke hobby’s als koken en lezen opnemen
  10. Gebrek aan activiteiten die met persoonlijke ontwikkeling te maken hebben

 

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu