link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

De perfecte sollicitatiebrief


De perfecte sollicitatiebrief

de perfecte sollicitatiebriefVeel wetenschappelijk onderzoek naar het schrijven van een sollicitatiebrief is er niet. Om dit gat te vullen heeft Marie-Paule Fritschy haar studie ‘tekst en communicatie’ aan de UvA afgerond met onderzoek over de perfecte sollicitatiebrief. Uit het onderzoek van Marie-Paule blijkt onder andere dat een goede brief overtuigend is zonder dat een kandidaat zich opdringt. Om dit te kunnen bereiken heeft Marie-Paule een aantal tips geformuleerd.

Verwerk functie-eisen in je sollicitatiebrief

Het verwerken van eisen, zoals die vermeld zijn in de advertentie, in je sollicitatiebrief kan helpen om de boodschap ‘het is de moeite waard om mij uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek’ zo overtuigend mogelijk over te brengen. Dit kan je het best doen door relevante ervaringen te noemen die aansluiten op de eisen die worden gesteld.

Aanprijzen zonder opdringen

Een dilemma waar elke briefschrijver voor staat is hoe je jezelf kunt aanprijzen zonder dat je jezelf opdringt. Een goede techniek hiervoor is door niet al te expliciet de boodschap (ik ben de beste kandidaat, nodig mij uit voor een gesprek) over te brengen. Door indirect in en subtielere bewoordingen aan te tonen dat je geschikt bent maak je meer kans op een gesprek.

Gebruik van subtiele bewoordingen

De metafoor is een goed hulpmiddel om herhaling te voorkomen en als te opdringerig te worden ervaren. Als voor een bepaalde functie het belangrijk is om veel samen te werken kan een kandidaat bijvoorbeeld de metafoor ‘op één lijn krijgen’ gebruiken in plaats van het oeverloos herhalen van ‘samenwerken’.

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu