link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

CV versus LinkedIn profiel


cv versus linkedin
Als consultant voor Lifebrander ben ik dagelijks bezig met het screenen en herschrijven van cv’s en het checken van LinkedIn profielen en zo zie ik elke week tientallen goede en wat minder goede profielen voorbij komen. Ik krijg ook vaak vragen over wat nou het verschil is tussen wat je in een cv vermeldt en wat op de LinkedIn profiel. Daarom deze blog met mijn visie op de overeenkomsten en verschillen tussen het cv en LinkedIn profiel. Oftewel cv versus LinkedIn profiel.

CV als visitekaartje

Wat we bij Lifebrander uitdragen is dat je cv je visitekaartje is. Het is een document dat moet prikkelen naar meer, zonder dat meteen alles erin hoeft te staan. Het gaat om het weergeven van de rode draad en de essentie van jou als persoon, je werkervaring en andere relevante onderwerpen. Deze verschillen overigens per persoon zoals bijvoorbeeld opleidingen en trainingen en/of nevenactiviteiten al naar gelang dit relevant is voor jou en de functie waar je op solliciteert.

LinkedIn summary

Dat visitekaartje is op je LinkedIn profiel het onderdeel summary. Vaak wordt er ook niet verder gekeken, dus is het zaak deze tekst zo te schrijven dat het prikkelt om verder te lezen zodat je hele online profiel bekeken wordt. Je geeft hier kort en krachtig weer wie je bent, wat je hebt gedaan, je competenties en specialismen en wat jou onderscheid van anderen en hoe mensen je kunnen benaderen.

Het grote verschil tussen cv en LinkedIn

Het grote verschil tussen je cv en LinkedIn profiel is de lengte. Om je cv overzichtelijk en leesbaar te houden, streef ik altijd naar een cv van maximaal twee pagina’s. Dat geeft voldoende ruimte voor informatie zonder te verzanden en teveel te willen vertellen. En met professionele sjablonen is het eenvoudig om alle van belang zijnde elementen aan bod te laten komen en te kiezen voor wat bij jou past: wel of geen foto, veel ruimte voor je competenties, of juist veel ruimte voor je werkervaring. Leg je de nadruk op je persoonlijk profiel of juist op je opleidingen en trainingen. En uiteraard de keuze voor uitstraling: past een moderne lay-out bij jou of hou je meer van een klassieke touch, of toch liever een zakelijk cv? Zo kun je je cv eenvoudig aanpassen aan jouw wensen en wat bij jou past en wat jij wilt uitstralen met je cv.

LinkedIn biedt ruimte voor meer werkervaring

Op je LinkedIn profiel daarentegen heb je de mogelijkheid om je werkervaring wat uitgebreider te beschrijven en er bijvoorbeeld projecten en mensen waarmee je hebt samengewerkt te vermelden. Ook is er meer ruimte om je interesses en publicaties te vermelden en groepen, waar je deel van uitmaakt of individuen die je volgt, weer te gegeven. En dit alles vertelt dan weer meer over wie je bent en wat bij je past. De uitstraling van je online profiel kun je eenvoudig beïnvloeden door de keuze van je achtergrond- en persoonlijke foto. Mijn advies is om hiervan gebruikt te maken, want dat maakt je profiel persoonlijker en meer onderscheidend waardoor je profiel beter blijft ‘hangen’ bij een geïnteresseerde.

Meer vaardigheden op je LinkedIn profiel

Ook kun je meer informatie over je opleidingen en trainingen vermelden, zoals welke cijfers je hebt gehaald of titels van diploma’s en certificaten die je hebt behaald. Daarnaast is er meer ruimte om je vaardigheden te benoemen. De 10 meest onderschreven vaardigheden staan bovenaan maar er is ruimte om er maximaal 25 te benoemen. Dit geeft veel informatie over je kwaliteiten en is dus waardevol om te vermelden. Zo’n lange lijst zet je niet snel in je cv dus is het raadzaam om dat wel in je LinkedIn profiel te doen.

Tip: pas volgorde aan

Wist je overigens dat je de volgorde van de verschillende onderdelen in je LinkedIn profiel kunt aanpassen aan je eigen wensen? Uiteraard staat over het algemeen je werkervaring, wat het meest relevant is, bovenaan maar daaronder kun je bijvoorbeeld kiezen voor het weergeven van je competenties of je opleidingen. Als je nog relatief weinig werkervaring hebt, is dat een goede keuze. Misschien verricht je erg veel nevenactiviteiten die je veelzijdigheid benadrukken en vind je het belangrijk dit hoger in je profiel te vermelden. Dan zet je deze wat hoger in je profiel.

Verzamel aanbevelingen

En waar ‘vroeger’ referenties nog in het cv worden gezet, is het tegenwoordig veel handiger om aanbevelingen te verzamelen op je LinkedIn profiel. Hiermee geven mensen, waarmee je samen hebt gewerkt, een beeld van jou als persoon en je werkwijze. Dus eigenlijk is dit vergelijkbaar met de referenties van vroeger. Hoe meer aanbevelingen in verschillende rollen je krijgt (medewerker, manager, leverancier, collega etc.) hoe betrouwbaarder je profiel wordt voor een buitenstaander.

Tot slot

Het is van groot belang dat de informatie (begin- en einddata, functietitels etc.) op je profiel en cv hetzelfde is. Het roept nogal wat vragen op (en het lijkt slordig) als je in je cv andere data en titels vermeldt dan op je LinkedIn profiel. Neem hier even de tijd voor en de deur naar die droombaan staat al half open! Veel succes met je LinkedIn profiel en het schrijven van je cv.

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu