link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Zin en onzin van het Europass cv


Zin en onzin van het Europass cv

europass cvIn 1998 is het Europees forum opgericht door de Europese Gemeenschap en Cedefop (Europees centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding). Dit forum zorgde onder andere voor de ontwikkeling van twee documenten: het Europass cv en het certificaatsupplement. Het certificaatsupplement is een soort online portfolio waarin je vaardigheden en kwalificaties centraal staan. Het Europass cv vormt het onderwerp van dit artikel. Wij (als cv checkers) komen het Europass cv in de praktijk zelden tegen. We vragen ons dan ook af of hier een reden voor is en zullen in dit artikel het Europass cv eens nader bekijken.

Wat is het Europass cv?

Het Europass cv is een Europees standaardmodel curriculum vitae en beschikbaar in alle Europese talen. In feite is het een a-chronologisch cv dat bestaat uit een aantal standaard onderdelen. Je kunt het document downloaden, er is een word en een opendocument versie, of je kunt het online invullen. Verder zijn er uitgebreide instructies van 14 pagina’s, die je helpen bij het invullen.

Wat vinden we goed aan het Europass cv?

We hebben de Nederlandse (word) versie en bijbehorende instructies gedownload. Het eerste dat opvalt is dat het veel verschillende onderdelen bevat: persoonlijke gegevens, werkervaring, opleidingen, talen, vaardigheden onderverdeeld in de categorieën communicaties, organisatorisch, werkgerelateerd, computer en overig, aanvullende informatie en bijlagen. Het cv is hiermee vrij uitgebreid en je vergeet daardoor niet snel een onderdeel op te nemen. Overigens verschilt de indeling van vaardigheden in het sjabloon met die van de instructies. Wat ons aanspreekt is de manier waarop je talen in je cv kunt opnemen. De indeling in de onderdelen ‘begrijpen’, ‘spreken’ en ‘schrijven’ is min of meer wel bij de meeste bekend. De systematiek (A1/2, B1/2 etc) om aan te geven in hoeverre je een aspect van een taal beheerst is met name vanwege de universele toepasbaarheid duidelijk.

Wat vinden we minder goed aan het Europass cv?

Er valt, naar onze mening ook nog wel wat aan te merken op het Europass cv. Zo wordt er bij de persoonlijke gegevens wel om een persoonlijke website gevraagd maar niet om je LinkedIn profiel, terwijl je mag verwachten dat er meer mensen een LinkedIn profiel dan een persoonlijke website hebben. Verder is het cv niet heel overzichtelijk, is het nogal kleurrijk en staan er veel verschillende lettergrootten in. De vraag is of dit cv wel in een aantal seconden (link) te scannen is. Verder hebben wij moeite met het opsommen van vaardigheden. Dit voegt niet veel toe en leidt al snel tot  bull shit bingo terwijl je dit juist moet zien te voorkomen. Ook zien wij het nut niet zo in van het standaard meesturen van bijlagen. Bij een sollicitatie in Nederland is hier in ieder geen noodzaak voor.

Algemeen oordeel

Het Europass cv bevat een aantal goede onderdelen en zorgt er in ieder geval voor dat je niets vergeet. Het is echter wel standaard cv en hierdoor per definitie niet geschikt om jezelf te onderscheiden. Als je cv je visitekaartje is dan is een Europass cv dus niet zo geschikt. Je kunt er uiteraard wel de goede elementen uithalen en vervolgens zelf aan de slag gaan om er een echt onderscheidend cv van te maken. Veel succes hiermee!

Over Lifebrander

cv.nl Tags:


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu