link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Welk cv moet ik kiezen?


Welk cv moet ik kiezen?

welk cv moet ik kiezenHet begin van een nieuw cv begint met deze vraag. Welk cv moet ik kiezen? Klassiek, modern, grappig of juist strak. Zoveel mensen zoveel mogelijkheden. Daar ligt meteen de kern en ook het antwoord, althans voor een deel. Zoveel mensen zoveel unieke eigenschappen en zoveel uniek passende wijze van uiten van wie je bent. Toch is dit niet een volledig antwoord op de vraag welk cv moet ik kiezen?

Jij zelf

Jij bent jij en als je even puur zou inzoomen op wat jij wil vertellen zonder kaders van bijvoorbeeld een cv dan komt daar vast een relevant en persoonlijk verhaal uit dat vertelt wie jij bent, wat je doet en hoe je dat gedaan hebt. Sommigen kunnen dat makkelijker dan anderen, maar met wat hulp komt iedereen wel met een goed verhaal. De een heeft een kort verhaal en de ander een lang verhaal, de een wil het in het rood en de ander, je begrijpt het wel. Zonder kaders gaat het alle kanten op. Dat is niet perse verkeerd, maar nog niet doordacht vanuit een door jou persoonlijk gesteld doel en daarmee wellicht minder trefzeker. Toch, elk nieuw op te stellen cv zou moeten beginnen met en ruwe opzet, waarin je zonder beperkingen opschrijft wat je wilt vertellen. Dat ruwe materiaal kan je later bewerken en gebruiken als je meer nagedacht hebt over de vorm en je persoonlijke doel.

De vacature

Is het je doel om op gesprek te komen op die ene mooie vacature dan kan je bovenstaande ruwe opzet van tekst alvast gaan bewerken en toespitsen op de vraag uit de vacature. Een vacature is niets meer dan een uitgebreide vraag aan een potentiële kandidaat. Ze beschrijven min of meer de ideale kandidaat en vragen jou of je daar aan voldoet. Of in hoeverre je daaraan voldoet. Met je brief en je cv geef je antwoord op die vraag of vragen. Dit gaat niet alleen om de tekst die je schrijft, maar ook de vorm waarin je dit presenteert. Die vorm en de verzorging van je cv zegt namelijk erg veel over wie jij bent.

Pas je cv aan

Als je de vacature goed leest staan er vaak steekwoorden in die hints kunnen geven wat voor een persoon ze zoeken en misschien is het al wel op te maken wat voor een soort cv je hiervoor zou moeten opstellen. Komt er in de tekst voor dat ze op zoek zijn naar een netjes en representatief persoon dan kan een klassiek cv dat netjes en verzorgd is, de beste keuze zijn. Komt er in de tekst naar voren dat ze op zoek zij naar innovatieve en vlotte mensen dan misschien juist weer een modern en creatief cv. Niets hiervan geeft uitsluitsel, maar het zijn de dingen die bij elkaar optellen. Maak die puzzel.

Het bedrijf en de branche

Kom je er nog niet helemaal uit met de vacature om je cv format te kiezen, kijk dan op de site van het betreffende bedrijf. Spit eens in de teksten op de site. Wie zijn zij en welke cultuur heerst er. Is het een formeel bedrijf of juist niet. Het kan je allemaal hints geven over wat wel en niet gepast is en wat men van jou verwacht. Dit geldt ook voor de branche. Misschien vraagt jouw branche wel om leuke en innovatieve cv’s. Ik heb ontzettend veel marketing studenten gesproken over hun cv en bijna allemaal hadden ze een saai en standaard cv. Kan, maar misschien verwachten ze dat je juist in jouw situatie en branche jezelf kunt verkopen, als belangrijkste product ooit. Kijk dus even rond en vorm je gevoel hierover.

Doel van het cv

Het doel van je cv zal vaak zijn een nieuwe baan vinden en de mensen bij een nieuw bedrijf voorzien van informatie over jou. Ja, maar wil je heel zelfverzekerd wachten tot het werk op jou af komt, alleen bij jou passend werk accepteren of wil je actief op meerdere vacatures bij verschillende bedrijven solliciteren. Gebruik je het als online profiel, dan moet je denken over welke vacatures je daarmee uitsluit (bewust of niet).

Sterk eigen merk

Als jij een sterk eigen merk hebt dan vinden mensen jou om wie jij bent. Een cv dat dan precies alleen op jouw lijf geschreven is en geen rekening houdt met een veelvoud aan vacatures past dan bij jou. Ben je opzoek naar werk en wil je bij diverse bedrijven solliciteren dan wil je juist een breder publiek aanspreken. Kortom, denk na over welk cv je opstelt en hoe je naar de wereld kijkt en zij naar jou. Ook als je online een cv plaatst, zorg dan dat je online cv algemeen is en niet specifiek, want anders sluit je wellicht uit dat je gevonden wordt voor ander werk en kom je beperkt in zoekresultaten voor. Ga hier slim mee om en zorg dat de inhoud en de vorm passen bij je persoonlijke doel.

Het perfecte cv

Het perfecte curriculum vitae bestaat niet. De cv’s die wij meegeven, online zetten of op een andere manier van ons te zien zijn zijn puur voor inspiratie. Als wij een cv herschrijven dan stellen we aan jou vragen die inzoomen op jou en jouw situatie om een passend cv te maken een uniek cv. Krijg je van ons een cv check dan zijn dat algemene opmerkingen tenzij je er ook een vacature bij stopt, want dan kunnen we al meer specifiek ingaan op jouw unieke situatie. Ik wil niet beweren dat je voor elke sollicitatie een compleet nieuw cv moet opstellen, want dan klopt er iets niet, maar pas het wel aan. Kijk of het nog steeds past en aansluit op de vraag die het bedrijf stelt in de vacature.

Sterk personal brand

Misschien moet ik mijn uitspraak over het perfecte cv iets nuanceren. Het perfecte cv is vluchtig. Als je een cv hebt geschreven dat 100% scoort en dus aansluit bij de vraag van het bedrijf, zonder jezelf daarbij verloren te hebben dan heb je een perfect cv, voor dat moment. Het heeft gewerkt voor die ene keer. Bij een ander bedrijf werkt het misschien heel anders. Ook als je een zeer sterk personal brand hebt zal je je cv moeten onderhouden en wellicht aanpassen aan hoe de tijd omgaat met de wensen aan vormgeving en inhoud.
Kortom, blijf jezelf en beantwoordt de vraag: welk cv moet ik kiezen? voortdurend opnieuw. Verwerk het antwoord in een professioneel cv. Pas dit cv aan aan de vacature, je persoonlijke doel en of het type bedrijf / branche. Onderhoud het. Kijk naar de ‘cv regels’ en trends, maar blijf bij jezelf. Niemand heeft baat bij een perfect cv, maar een niet op de vacature aansluitende kandidaat.

Over Lifebrander

cv.nl Tags: ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu